PSD și UNPR organizează marți o întâlnire a grupurilor parlamentare ale celor două partide la un salon de nunți din sectorul condus de Neculai Onțanu. Locația vrea probabil să simbolizeze o reînnoire a jurămintelor în mariajul aproape destrămat după criza politică, când Gabriel Oprea, devenit nefrecventabil politic, a fost respins public de Liviu Dragnea, care s-a temut să se afișeze la negocierile pentru noul guvern cu cel mai antipatizat lider politic al momentului.
Odată cu instalarea noului guvern însă, datele problemei s-au schimbat pentru PSD. Nu numai din cauză că partidul nu mai este la guvernare – chit că vicepremierul Vasile Dâncu este asimilat la nivel public cu numele partidului – ci mai ales din cauză că fostul premier Victor Ponta, autoexilat din viața publică după momentul demisiei, nu s-a izolat la ferma de la Cornu pentru a-și scrie memoriile, ci pentru a pregăti strategia de atac și de răzbunare.
Victor Ponta încearcă să recâștige PSD, fie prin determinarea înlăturării din funcții a tandemului Dragnea – Zgonea, fie prin provocarea unei rupturi în partid și construirea unei noi aripi social-democrate, care, împreună cu ALDE și UNPR, să refacă USL pentru alegerile de anul viitor, au declarat pentru BreakingNews24 surse politice. Potrivit acestora, Ponta nu ar dori neapărat o poziție oficială într-o primă fază, el așteptând ca memoria colectivă să uite de problemele sale de imagine. Pentru conducerea partidului, în varianta victoriei acestei strategii, este luat în calcul Vasile Dâncu, relațiile lui Ponta cu Grupul de la Cluj fiind refăcute în contextul dezamăgirii resimțite de George Maior, ca urmare a pierderii funcției de premier la care spera.
Pentru a desprinde o masă critică anti-Dragnea în interiorul PSD, Ponta a lăsat să se vehiculeze varianta în care el însuși ar putea trece la partidul lui Tăriceanu, urmând tactica folosită de Adrian Năstase, care, după ce Mircea Geoană a câștigat Congresul din 2005, pentru a determina un curent de opinie opozant lui Geoană să il urmeze pe el, a anunțat că se va înscrie în PC, pentru a renunța în ultima clipă, după ce, de teama unei rupturi, își întărise (temporar) poziția în partid.
Deja o serie de foști lideri ai partidului din garnitura tocmai expulzată de la guvernare își face auzită frustrarea și nemulțumirea legată de modul în care Liviu Dragnea a gestionat criza politică și poziția față de noul Executiv. Nicu Bănicioiu, Rovana Plumb, Constantin Niță, Organizația de Tineret controlată în continuare de prietenul lui Victor Ponta, Mihai Sturzu, sunt nume pe care se bazează planul lui Victor Ponta.
De asemenea, și Gabriel Oprea este unul dintre aliații fostului premier în această strategie, motiv pentru care PSD se vede nevoit să refacă relațiile fisurate cu UNPR, în ideea că dacă Generalul va primi ce dorește, respectiv semnarea unui protocol de alianță pentru alegerile de la anul, care i-ar aduce un număr semnificativ de locuri eligibile pe listele parlamentare, acesta nu ar mai avea motiv să plece alături de Tăriceanu și Ponta.
Deocamdată, Tăriceanu este purtătorul de cuvânt al ”revoluției”, el asumându-și clar și răspicat opoziția față de noul guvern și față de noua politică a Palatului Cotroceni, pe care o califică drept ”nedemocratică” și nelegitimă. Însă, spun surse din PSD, prima bătălie fățișă în acest război, Dragnea – Zgonea versus Ponta -Tăriceanu, se va purta la votul pentru ridicarea imunității lui Dan Șova, în plenul Senatului, săptămâna viitoare. Dacă senatorii PSD îl vor apăra pe Șova, prietenul și partenerul de dosar al lui Ponta, va fi un prim semnal că fostul premier controlează încă pârghiile de putere în interiorul partidului. – sursa: bn24.ro, foto: paginadebanci.ro