Acasă Educatie Strategie națională pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului 2016-2020

Strategie națională pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului 2016-2020

DISTRIBUIȚI

 

Guvernul a aprobat Strategia națională pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului 2016-2020, care pune accent pe componenta de prevenire a tulburărilor mintale în rândul acestui segment de populație, spre deosebire de sistemul public actual de servicii în acest domeniu, orientat mai mult spre curativ, în detrimentul prevenției. Strategia urmărește reducerea riscurilor și incidenței problemelor și tulburărilor de sănătate mintală în rândul copiilor și al adolescenților, iar în cazul celor cu risc sau cu tulburări de sănătate mintală – o funcționare adaptată în societate, pe cât posibil în mod activ și independent, precum și refacerea echilibrului grupului social, familial și profesional în care aceștia trăiesc.

Elementul central al strategiei îl reprezintă crearea unui sissanatatea-mintalatem integrat medico-socio-educațional care să pună accentul pe persoană și nu pe pacient, și care să asigure sprijin personalizat fiecărui copil sau adolescent expus diferitelor riscuri asociate tulburării de sănătate mintală. În acest scop, sunt stabilite trei arii de acțiune identificate ca prioritare de către Centrul Național pentru Sănătate Mintală și Luptă Antidrog (CNSMLA), și anume conștientizarea și informarea populației cu privire la starea de bine și dezvoltarea socio-emoțională a copiilor și adolescenților, prevenția și depistarea timpurile a dificultăților socio-emoționale și comportamentale ale copiilor și adolescenților și dezvoltarea serviciilor de tratament și intervenții specializate, educaționale și psihologice adresate copiilor și părinților cu tulburări de sănătate mintală.

Raportat la prima arie de acțiune, calendarul general pentru implementarea strategiei prevede, începând din 2017, derularea unor campanii naționale, regionale și locale și seminarii educaționale pentru promovarea sănătății mintale a copiilor și adolescenților, prin parteneriat între sistemul de educație, sistemul de sănătate, sistemul de servicii sociale și sistemul de justiție. Din 2018, sunt prevăzute acțiuni pentru formarea cadrelor didactice, medicilor de familie, medicilor pediatri, medicilor școlari, asistenților medicali comunitari și asistenților sociali, prin dezvoltarea modulelor de psihologie a copilului și a unui curriculum de formare, cu focalizare pe managementul comportamental, dezvoltarea competențelor sociale, emoționale și vocaționale și pe sănătatea mintală a copilului și adolescentului. De asemenea, vor fi organizate sesiuni de informare pentru procurorii și judecătorii specializați în soluționarea cauzelor cu minori.

În ceea ce privește prevenția și depistarea timpurile a copiilor și adolescenților cu risc de a dezvolta tulburări de sănătate mintală, la nivelul CNSMLA este prevăzută, din 2017, crearea și administrarea unei baze de date integrate, pe baza datelor furnizate din sistemul de sănătate, social, educație și justiție.

Finanțarea obiectivelor și acțiunilor prevăzute în strategie se va face în limita fondurilor aprobate anual prin legile bugetare anuale, precum și din fonduri structurale și surse legal constituite. – AURELIA DOBRE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here