Acasă Anchete SUA investighează motivul pentru care un val de studenţi chinezi au intrat...

SUA investighează motivul pentru care un val de studenţi chinezi au intrat în ţară exact înaintea izbucnirii pandemiei de Covid 19

DISTRIBUIȚI

Serviciile de informaţii americane investighează motivul pentru care chinezi suspectaţi de spionaj s-au întors în Statele Unite cu vize de student şi de muncă la începutul pandemiei virusului Wuhan, potrivit documentelor guvernamentale interne examinate de publicaţia Washington Free Beacon.

Sute de cetăţeni chinezi fac obiectul unei anchete federale – după ce intrările lor au atras atenţia agenţiilor americane. Cetăţenii chinezi s-au întors în Statele Unite mai devreme decât era de aşteptat – în ianuarie 2020 – de multe ori modificându-şi planurile de călătorie. Pe 31 ianuarie 2020, preşedintele de atunci, Donald Trump, a semnat un ordin executiv care restricţiona intrarea cetăţenilor şi a rezidenţilor din China.

Episodul este descris într-un raport intern care a circulat printre diferitele agenţii naţionale de securitate şi de aplicare a legii pe 3 iunie. Raportul presupune că studenţii chinezi s-au întors în Statele Unite mai devreme decât se preconiza, pentru a evita restricţiile de călătorie viitoare cauzate de pandemia virusului Wuhan.

Statele Unite au înregistrat primul caz oficial de COVID-19 pe 21 ianuarie, în aceeaşi zi în care un om de ştiinţă chinez a spus că virusul s-ar putea răspândi de la o persoană la alta.

„Echipa a examinat 58.000 de deţinători chinezi de viză F / J în baza de date şi a identificat 396 de persoane a căror călătorie de întoarcere fusese [programată] după ianuarie 2020, dar care au revenit în ianuarie 2020”, se arată în raport.

Deşi oficialii serviciilor de informaţii nu susţin că sutele de studenţi monitorizaţi erau 100% spioni, modificarea datei călătoriei studenţilor sugerează că mulţi cetăţeni chinezi erau conştienţi de severitatea COVID-19, în ciuda asigurărilor contrare date de guvernul lor şi de oficialilii sanitari din SUA.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a declarat o urgenţă globală de sănătate până la 31 ianuarie 2020, deşi China ordonase o carantină pentru întregul oraş Wuhan cu opt zile înainte.

Agenţiile care monitorizează sistemul de învăţământ american afirmă că raportul evidenţiază riscul pentru securitatea naţională pe care îl prezintă sistemul lax de vize pentru studenţi al SUA.

”Guvernul chinez se bazează pe persoane netradiţionale ce adună informaţii, care sunt o parte importantă a eforturilor sale de spionaj. Comunitatea academică nu este imună”, a declarat Rachelle Peterson, cercetător principal la Institutul Naţional al Oamenilor de Ştiinţă. ”Cercetarea de ultimă oră, invenţiile tehnologice şi alte forme de proprietate intelectuală sunt ţinte cheie ale guvernului chinez, care a încercat să inducă în mentalul cetăţenilor săi străini un sentiment de obligaţie de a aduce din afară ceva util Partidului Comunist Chinez”.

Agenţiile de informaţii americane au avertizat mult timp universităţile şi laboratoarele de cercetare cu privire la ameninţarea spionajului chinez. Aproximativ 30 la sută din totalul studenţilor străini din SUA provin din China – aproximativ 340.000 de persoane. În septembrie 2020, Statele Unite au anulat peste 1.000 de vize pentru studenţi şi persoane din domeniul cercetării chinezi, susţinând că beneficiarii au legături cu armata chineză.

Administraţia Trump a făcut din confruntarea cu practicile militare şi de spionaj ale Chinei o piatră de temelie a administraţiei, şeful spionilor americani pe vremea lui Trump, John Ratcliffe, numind China „cea mai mare ameninţare pentru America de astăzi şi cea mai mare ameninţare la adresa democraţiei şi libertăţii din întreaga lume, după cel de-al doilea război mondial”. Trump a semnat un ordin executiv în mai 2020 prin care interzicea „anumitor resortisanţi chinezi la nivel de absolvent şi superior, asociaţi cu entităţi din China” să intre în ţară.

Institutul Naţional de Sănătate a deschis o investigaţie legată de beneficiarii finanţărilor de cercetare în 2019. The Free Beacon a raportat pe 14 iunie 2020 că cel puţin 54 de oameni de ştiinţă care au primit granturi de la Institutul Naţional de Sănătate au fost concediaţi pentru că nu şi-au dezvăluit legăturile cu guvernele străine, în special China. – sursa: Epoch Times

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here