Acasă Politic Subminarea ordinii internaționale este dublată de campanii înșelătoare care speculează nemulțumirea publică

Subminarea ordinii internaționale este dublată de campanii înșelătoare care speculează nemulțumirea publică

DISTRIBUIȚI

Conflictele și crizele în desfășurare sunt, în opinia ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, manifestări de revizuire sau nerespectare a ordinii internaționale bazate pe reguli. În cadrul celei de-a VIII-a ediții a forumului international Bucharest Security Conference organizat de SNSPA, ministrul Luminița Odobescu a menționat intensificarea războiului de agresiune al Federației Ruse, ilegitim și neprovocat împotriva Ucrainei, inclusiv prin intermediul unei campanii hibride, care include și atacuri cibernetice. În context, a subliniat faptul că astfel de campanii nu sunt îndreptate doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva aliaților NATO, a statelor membre UE și a partenerilor care au ales calea europeană, precum Republica Moldova. Printre acțiunile hibride au fost enumerate dezinformarea și știrile false, propaganda, interferența în procesele electorale, sabotajul, atacurile cibernetice împotriva instituțiilor democratice și a infrastructurii critice.

Oficialul român a subliniat că acțiunile deliberate și sistematice de subminare a ordinii internaționale bazate pe reguli și a principiilor sale fundamentale sunt dublate de campanii înșelătoare, folosind nemulțumirea publică. Acestea pun la îndoială corectitudinea deciziilor politice de a adera la NATO și UE și au scopul de a destabiliza societățile democratice. În acest context, ministrul de externe a subliniat importanța conștientizării valorilor europene, precum și a apartenenței la NATO, componentă indispensabilă a securității colective. De asemenea, a precizat că pentru combaterea atacurilor de acest tip este nevoie de o cooperare strânsă la nivel național și internațional, în cadrul căreia eforturile oricărui aliat al NATO, stat membru al UE sau partener sau ONG interesat sunt de mare ajutor.

Având în vedere impactul războiului Federației Ruse asupra regiunii Mării Negre, ministrul de externe Luminița Odobescu a subliniat faptul că România va continua să susțină la nivel NATO și UE necesitatea adoptării unei abordări strategice a regiunii. Au fost subliniate, printre altele, necesitatea unei prezențe puternice a NATO în acest areal, inclusiv prin intermediul apărării aeriene, precum și a unei abordări UE axată pe conectivitate, protecția infrastructurii și dezvoltarea economică. Acest element este cu atât mai important cu cât războiul din Ucraina nu este unul regional, ci are implicații la nivel global, iar atacurile Rusiei, sprijinite și de alți actori, reprezintă un atac împotriva Cartei ONU și a dreptului internațional.

Dedicat securității și apărării în Europa Centrală și de Est, Bucharest Security Conference, abordează teme de actualitate, de importanță strategică, reunind oficiali din cadrul NATO și al Uniunii Europene, experți din mediul academic și reprezentanți ai sectorului non-guvernamental.

Dezbaterile conferinței pun accent pe impactul conflictelor geopolitice actuale, precum războiul din Ucraina, intensificarea amenințărilor hibride și cibernetice, emergența unor noi alianțe și rolul tehnologiilor avansate, precum inteligența artificială în domeniul apărării. În cadrul discuțiilor, care se desfășoară pe durata a două zile, se va examina și evoluția rolului NATO în regiunea Indo-Pacific, parteneriatele public-private din sectorul apărării și strategiile Uniunii Europene pentru protejarea granițelor și a zonelor sale periferice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here