Acasă Info Local Subunitate de pompieri la Domnești

Subunitate de pompieri la Domnești

Investiția autorităților locale se apropie de două milioane de lei

DISTRIBUIȚI

O nouă subunitate de pompieri care va gestiona intervențiile din unitățile administrativ – teritoriale Domnești, Clinceni, Ciorogârla și Bragadiru – zona Cartierul Latin a fost inaugurată joi, 11 august a.c. la Domnești.

Unitatea de pompieri, care este subordonată ISU București-Ilfov, va  gestiona intervențiile de urgență pe o suprafață de 100 km², cu o populație de 30.000 de locuitori, fiind amplasată în apropierea unui important nod de trafic rutier, Autostrada A1 București-Pitești, Drumul Național Centura București și segmentul de sud al viitoarei Autostrăzi de Centură a Capitalei.

Centrul Operativ pentru Situații de Urgență Domnești a presupus o investiție de 1.943.403 lei din partea autorității locale, cu sprijinul Consiliului Local Domnești și are o structură parter+etaj, cu o suprafață contruită de 545 mp, pe un teren de peste 1.200 mp, dotat cu echipamente, tehnică și mobilier modern.

Adrian Ghiță, primarul comunei Domnești, a precizat că proiectul a pornit de la ideea creșterii și asigurării siguranței pentru localitățile din Ilfov. El a dat asigurări că primăria va continua să sprijine activ proiectul și buna funcționare a subunității, astfel că bugetul local va acoperi cheltuielile de întreținere.

Subunitatea va avea permanent două mașini de inervenție pregătite și o mașină de salvare cu paramedici SMURD, 24 de ore din 24, care vor deservi atât comuna Domnești, cât și localitățile limitrofe. Înființarea acestei subunități va reduce timpul de intervenție la evenimentele nedorite, precum și la salvarea de vieți și bunuri”, a spus primarul.

La ceremonia de inaugurare au participat și oficialități centrale – ministrul de Interne Lucian Bode și șeful DSU, Raed Arafat, care au apreciat inițiativa, subliniind că este un model pentru alte comunități locale.

”Îndrăznesc să spun că proiectul de la Domnești poate fi luat ca proiect pilot, ca model pentru cele 100 de stații pe care dorim să le realizăm din fonduri europene în zonele rurale, la nivelul întregii țări. 400.000 de euro nu este o investiție pe care să nu o putem suporta din fonduri europene pentru cele 100 de subunități la nivel național. Prin prezența noastră aici, modelul Dvs. îl veți vedea multiplicat la nivel național”. – Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne

”Până acum, o intervenție la un incendiu sau la un caz de urgență era deservită din județul Giurgiu, din Bolintin, iar media timpului de intervenție până ajungeau la caz era de 25-26 de minute, poate mai mult. De astăzi, datorită implicării autorităților publice locale, Consiliului Județean și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență București-Ilfov, mașinile vor ajunge în câteva minute, cel puțin prima linie de intervenție. Acest lucru nu anulează faptul că unele incendii pot presupune și sprijinul intervenției de la alte unități din alte zone. Important este că prima mașină care va răspunde va ajunge în câteva minute.” – Raed Arafat, secretar de Stat, șeful DSU

Președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, a evidențiat statisticile îngrijorătoare, în creștere, referitoare la numărul de intervenții de urgență din zonă și a subliniat, la rândul său, importanța noii subunități de pompieri de la Domnești. ”Nu mă bucură sunetul sirenelor mașinilor de pompieri, dar mă bucur să văd astăzi aici o investiție care are în centru siguranța cetățeanului. Dacă în 2017 în această zonă erau 120 de intervenții, în 2020 erau deja peste 250 și trendul este crescător. Mulțumesc autorităților locale, dlui ministru și dlui secretar de Stat pentru această investiție și, nu în ultimul rând, vreau să le mulțumesc pompierilor care zi de zi își riscă viața pentru siguranța noastră”, a spus Thuma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here