Acasă Economie SUMAL 3.0, în consultare publică. Noua versiune presupune și folosirea permanentă a...

SUMAL 3.0, în consultare publică. Noua versiune presupune și folosirea permanentă a unor dispozitive de localizare în timp real

DISTRIBUIȚI

Ministerul Mediului a anunțat lansarea în consultare publică a versiunii 3.0 a programului SUMAL, singurul program european de monitorizare în timp real a trasabilității masei lemnoase.

Noutățile acestei versiuni au în vedere evoluția tehnologică a sistemului informatic, regândirea modului de preluare a avizului de pe un dispozitiv mobil pe altul, introducerea unor dispozitive mobile pentru utilizatori dedicate exclusiv aplicației SUMAL și care vor avea în permanență conexiunea la date și GPS pornită. De asemenea, pe toate mijloacele de transport înscrise în SUMAL vor fi montate a dispozitive de localizare în timp real, care nu vor putea fi manipulate de utilizatori. Finanțat prin PNRR, programul are 3 componente diferite interconectate: monitorizarea prin intermediul imaginilor satelitare, supravegherea video și monitorizarea fondului forestier utilizând senzori LiDAR.

”De trei ani încoace, totul este digitalizat, totul este raportat în timp real în sistem, iar orice activitate care implică pădurile din România (exploatare, transport, depozitare) este dependentă 100% de SUMAL. Cu SUMAL 2.0 nu doar că știm dinainte unde vor avea loc exploatări forestiere, dar știm cu exactitate și când se vor întâmpla! De când funcționează sistemul  SUMAL 2.0 au fost generate în medie 14.200 de avize pe zi. Asta înseamnă circa 5,14 milioane de avize pe an și 15,63 de milioane de avize în cei trei ani de funcționare”, a arătat ministrul Mediului Mircea Fechet.

Directorul STS, general ing. Ionel-Sorin Bălan a punctat că ”SUMAL 3.0 înseamnă upgrade pe tehnologii, putere mai mare de procesare, interacțiune mai bună a utilizatorilor cu aplicația și posibilitatea de a integra alte inițiative ale ministerului. SUMAL este una dintre componentele de transformare digitală a României”. Varianta SUMAL 2.0 a fost dezvoltată de STS din open-source, ceea ce a însemnat o economie de aproximativ 12 milioane de euro pentru bugetul de stat.

Prin folosirea SUMAL, s-au îmbunătățit rata de identificare a tăierilor ilegale și modul în care se dezvoltă pădurile României. ”Vă asigur că România are încă păduri bine întreținute, cu toate provocările pe care le avem cred că putem veni cu bune practici și pentru alte țări”, a declarat secretarul de stat din cadrul MMAP, Ionuț-Sorin Banciu.

2 COMENTARII

  1. […] Ministerul Mediului a anunțat lansarea în consultare publică a versiunii 3.0 a programului SUMAL, singurul program european de monitorizare în timp real a trasabilității masei lemnoase. Noutățile acestei versiuni au în vedere evoluția tehnologică a sistemului informatic, regândirea modului de preluare a avizului de pe un dispozitiv mobil pe altul, introducerea unor dispozitive mobile pentru […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here