Românii ar putea călători fără vize în Statele Unite cel mai devreme la sfârşitul anului viitor, a declarat ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, în exclusivitate pentru TVR Info.
S-au făcut progrese incredibile, iar ţara noastră ar putea intră în Programul Visa Waiver în 2025, spune ambasadorul. Însă mai întâi trebuie redusă semnificativ rată de refuz şi trebuie încheiate acorduri de combatere a terorismului şi a infracţionalităţii transfrontaliere.
În ultimii trei ani rata de refuz a scăzut accelerat, de la 17% în 2021, la 8% anul trecut. Dintre cele trei țări candidate din Uniunea Europeană care nu sunt parte a programului Visa Waiver, România are cea mai importantă scădere procentuală, depăşind Cipru şi Bulgaria.
”Pe de-o parte, sunt aceste criterii privind controlul paşapoartelor, încheierea unor acorduri privind combaterea terorismului şi a infracţionalităţii transfrontaliere, care sunt aproape de finalizare. Pe de altă parte, am ajuns la cea mai bună rată de refuz, de când se calculează această rată în istoria bilaterală, de puţin peste 8% anul trecut.
Suntem foarte încrezători că aceste măsuri de securitate se vor încheia pe partea americană până la sfârşitul lunii septembrie şi rata de refuz va fi sub 3%. Vom afla acest lucru în mod oficial de la partea americană în ianuarie 2025, cel mai probabil, după care, dacă suntem sub 3% şi dacă aceste acorduri se vor fi încheiat, va mai urma o misiune de evaluare finală, probabil undeva în vara anului 2025, urmând că, secretarul Departamentului Securităţii Naţionale şi secretarul de stat al SUA să ia această decizie, ca România să între în programul Visa Waiver”, a explicat Muraru.
Programul Visa Waiver (VWP) este un program al guvernului american care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în Statele Unite, maxim 90 de zile, pentru turism, afaceri sau tranzit pe teritoriul american, fără nevoia de a obține o viză. Programul se aplică atât Statelor Unite, cât și teritoriilor americane, Puerto Rico și Insulele Virgine Americane din Caraibe, și cu o aplicare limitată la alte teritorii americane.
Țările selectate de guvernul SUA pentru a face parte din acest program dețin venituri mari, cu un indice de dezvoltare umană (măsură comparativă a speranței de viață, alfabetizării, învățământului și nivelului de trai) foarte ridicat, și sunt în general considerate țări dezvoltate.
Pentru a fi eligibil pentru derogarea de viză în cadrul VWP, călătorul care dorește admiterea sa în Statele Unite trebuie să fie cetățean al unei țări desemnate de Departamentul pentru Securitate Internă, în consultare cu Secretarul de Stat, ca ”program country”, adică stat care face parte din Programul Visa Waiver. Criteriile pentru ca o țară să facă parte din program sunt specificate în secțiunea 217 litera (c) din Legea privind imigrația și naționalitatea (Title 8 U.S.C. § 1187) și au în vedere securitatea pașapoartelor și o rată foarte mică de refuz a vizelor (nu mai mult de 3%) și respectarea continuă a legislației privind imigrația din Statele Unite.
În prezent, din VWP al SUA fac parte 41 de țări și teritorii.
[…] Românii ar putea călători fără vize în Statele Unite cel mai devreme la sfârşitul anului viitor, a declarat ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, în exclusivitate pentru TVR Info. S-au făcut progrese incredibile, iar ţara noastră ar putea intră în Programul Visa Waiver în 2025, spune ambasadorul. Însă mai întâi trebuie redusă semnificativ rată de […] Citeste mai mult […]