Acasă Politic Supărat că Orban l-a ”fentat” cu starea de alertă, Ciolacu zice că...

Supărat că Orban l-a ”fentat” cu starea de alertă, Ciolacu zice că depune moțiune de cenzură imediat după încetarea acesteia

DISTRIBUIȚI

155116 – 17062020 – Parlamentarii PSD încep să lucreze la moţiunea de cenzură pe care o vor depune a doua zi după încheierea stării de alertă, a anunţat liderul interimar al partidului, Marcel Ciolacu.

”Vă anunţ public că, începând de astăzi, parlamentarii PSD încep să lucreze la textul moţiunii de cenzură şi la strângerea de semnături pentru susţinerea moţiunii de cenzură pe care o să o depunem a doua zi după ce starea de alertă se va încheia. Aceasta este decizia partidului în urma acestui abuz făcut de Ludovic Orban faţă de Parlamentul României”, a spus Ciolacu, la Parlament.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, au transmis miercuri premierului Ludovic Orban o scrisoare în care îi cer să trimită Parlamentului solicitarea de încuviinţare a măsurii de prelungire a stării de alertă, pe baza analizei factorilor de risc.

Guvernul a decis marți, prin hotărâre, prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând din 17 iunie, și a informat Parlamentul în legătură cu această decizie, fără ca legislativul controlat de PSD să poată interveni asupra actului normativ. Motivul? O scăpare din Legea 55/2020, care arată la articolul 4 (alineatul 1) că ”Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne”.

 

Doar o mutare?

 

Toate informațiile și evaluările indică la acest moment că anunțul lui Ciolacu este de uz intern, o mutare prin care dorește să demonstreze că nu are nici un fel de blat cu puterea. Foarte puțin probabil că PSD își dorește să revină la putere cu două luni înainte de alegerile locale și câteva luni înainte de parlamentare. Ar pierde avantajul de a face campanie electorală din opoziție și ar ajuta în mod stupid PNL să se oprească din cădere, scrie Dan Tăpălagă pe G4media.ro

Cel mai probabil, Marcel Ciolacu a făcut acest anunț, cu puțin timp înainte de Congresul PSD, sperând să mai liniștească astfel vocile critice din interior, în frunte cu Gabriela Firea. Contestatarii lui Ciolacu susțin că partidul trebuie să facă opoziție dură la Guvernul Orban, să nu mai susțină restricții și să atace mai mult. Suspectat de înțelegeri ascunse cu PNL și președintele Klaus Iohannis, Ciolacu trebuie să livreze rapid, înainte de Congres, unde va candida la un mandat de președinte plin al PSD, o dovadă că nu este păpușat de actuala putere.

Există și alte argumente care arată că moțiunea de cenzură anunțată de Ciolacu este un simplu foc de artificii. Dacă peste o lună vom avea un val doi al epidemiei, dacă tendința de creștere a numărului de infectări se va păstra în următoarele săptămâni, PSD riscă să fie arătat cu detegetul și acuzat de iresponsabilitate politică.

Va fi greu de justificat public de ce aruncă țara în aer în plină epidemie, iar Ciolacu și ai lui vor plăti un preț politic mare. Cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale din 27 septembrie, publicul va sancționa drastic partidele care se joacă cu viața și sănătatea cetățenilor din calcule politice meschine.

Cu moțiunea de cenzură, Ciolacu mai rezolvă și problema Ponta. Liderul Pro România și-a luat avânt în sondaje profitând de reacția moale a PSD de la începutul pandemiei. PSD s-a radicalizat abia în ultimele săptămâni, plusând prin inițiative parlamentare populiste sau prin atacuri ceva mai agresive la adresa Guvernului și președintelui Iohannis. Or, o moțiune de cenzură oferă prilejul PSD să apese la blană pedala și să debuteze campania în forță.

PSD poate strânge teoretic o majoritate parlamentară pentru a da jos guvernul Orban, dar, așa cum arată lucrurile azi, nu are un interes real să o facă. Cert este că PNL și președintele Klaus Iohannis vor trebui să îngroape cât mai adânc securea războiului cu UDMR și să uite o vreme de retorica naționalistă. Au nevoie de voturile maghiarilor dacă vor să rămână la putere.

Roata se întoarce în politică, iar în curând liderul PSD ar putea exclama la rândul său: Jó napot kívánok, Klaus Johannis! Ce le-ați dat maghiarilor să nu voteze moțiunea de cenzură?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here