Acasă Politic Tăriceanu s-a întâlnit cu Mike Pence

Tăriceanu s-a întâlnit cu Mike Pence

DISTRIBUIȚI

Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a întâlnit marți, 9 aprilie a.c., la Washington, cu Mike Pence, vicepreședinte al SUA și președinte ex-officio al Senatului SUA și cu gen.lt. (r) Keith Kellogg, consilierul pentru securitate națională al vicepreședintelui SUA.

Înaltul demnitar român a reafirmat importanța aprofundării cadrului de cooperare oferit de parteneriatul strategic România-SUA care, în viziunea sa, este constituit pe elemente care depășesc aspectele temporale ale alternanței guvernărilor politice din cele două state. Tăriceanu a transmis că valoarea parteneriatului strategic între București și Washington a fost demonstrată cu prisosință în cei 22 de ani care au trecut de la lansarea sa, în special prin atașamentul comun față de un set de valori politice și culturale care continuă să determine decizii vizionare în cele două capitale, în beneficiul prosperității și securității cetățenilor.

Președintele Senatului a reliefat rolul important pe care îl are România în adaptarea și implementarea măsurilor de apărare și descurajare pe flancul estic al NATO și a pledat pentru întărirea prin diversificare a dialogului politic România-SUA și pentru sporirea participării economice și strategice a SUA pe teritoriul României, deopotrivă prin proiecte economice fanion, precum și prin stabilirea unei prezențe militare cu caracter permanent.

A fost, de asemenea, reliefată importanța lansării neîntârziate a investițiilor americane în sectorul energetic off-shore din zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, subliniindu-se contribuția pe care exploatarea acestor resurse o va avea la securitatea energetică a României și a altor economii din zona de vecinătate care urmăresc, ca obiectiv strategic, diversificarea furnizorilor și a rutelor de transport.

Au fost trecute în revistă și teme cu impact regional cum ar fi agresiunea rusă în bazinul Mării Negre, însemnătatea pentru viitorul relațiilor UE-SUA a retragerii Marii Britanii din Tratatul de la Lisabona și valențele noi pe care le dobândește parteneriatul strategic România – SUA în noul context post-Brexit.

Călin Popescu-Tăriceanu l-a invitat pe Mike Pence să efectueze o vizită în România, pentru a constata trăinicia relației transatlantice pe segmentul relației cu România și pentru a se informa nemijlocit, într-o țară din prima line a flancului estic al NATO, asupra realităților și actualitatea temelor discutate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here