Consiliul Județean Ilfov, prin Biroul Protecția Animalelor, trage un semnal de alarmă cu privire la temperaturile ridicate și la consecințele pe care acestea le au asupra animalelor.
Canicula reprezintă un real pericol, atât pentru animalele de companie, cât și pentru cele de pe străzi. Animalele nimănui suferă de foame și în special de sete în această perioadă a anului. Vă încurajăm să nu rămâneți indiferenți.
Cristian Cristea, medic veterinar: ,,Orice animal poate intra în șoc termic dacă este plimbat afară, la temperaturi extreme sau dacă nu are un loc umbrit, unde să se adăpostească. De asemenea, ele nu trebuie lăsate în mașină sau încăperi închise, fără aerisire. Apa este foarte importantă, pentru a se hidrata. Trebuie să fim atenți la semne precum letargia, vărsăturile sau lipsa poftei de mâncare.”
Aurelian Ștefan, medic veterinar: ,,Plimbările trebuie făcute dimineața și seara, când temperaturile sunt mai scăzute. Atenție la asfalt, care poate ajunge la temperaturi de până la 80 de grade Celsius și poate provoca arsuri la nivelul pernițelor.”
Hilde Tudora, șef Birou Protecția Animalelor: „Legea e clară acum. Dacă un câine este în mașină, pe căldura asta, polițiștii pot sparge geamul mașinii și pot lua câinele. Noi încurajăm oamenii să aibă grijă și de animalele nimănui. Nu e normal să avem animale pe străzi, zeci de ani de zile nu s-a făcut nimic în privința asta, dar nu e normal nici să trecem indiferenți. Nu ne costă nimic să tăiem o sticlă de plastic și să punem apă în ea. În plus, e complet legal, normal și uman să hrănim animalele nimănui, să avem grijă de ele.”
Reprezetanții Biroului Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov merg săptămânal pe străzi și pun boluri cu apă și mâncare câinilor și pisicilor.