Acasă Info Local ”TERORISM CULTURAL” ÎN BUCUREȘTI ȘI ILFOV

”TERORISM CULTURAL” ÎN BUCUREȘTI ȘI ILFOV

DISTRIBUIȚI

Bucureștenii și ilfovenii sunt terorizați de zgomot, în special cei care locuiesc lângă zonele unde se organizează frecvent concerte în aer liber. Oamenii fac reclamații peste reclamații, dar nu primesc răspuns sau, atunci când îl primesc instituțiile susțin că totul se face cu aprobarea primăriei, fără a specifica însă că se încalcă legea.

În București, de exemplu, concertele din Piața Constituției adună de fiecare dată mii de fani bucuroși că își pot vedea în spectacol vedetele preferate. La fel și la Universitate. Gratis pentru ei, bineînțeles. Sute de mii de euro, însă, pentru artiști și alte sute de mii de euro pentru amplasarea scenei. Și în unele parcuri, mai mari sau mai mici, situate între blocuri, se întâmplă la fel, numai că aici au loc concerte în fața câtorva gură-cască, existând o motivație: alegătorul e mulțumit, parcul se strică și trebuie refăcut (deci e de muncă spre bucuria unora).

Însă pentru locuitorii din zonă, gălăgia și muzica foarte puternice sunt greu de suportat, de multe ori fiind în imposibilitatea de a-și folosi locuințele.

Potrivit TVR, ultimele măsurători oficiale pentru poluarea fonică din zonă s-au făcut acum doi ani. Oficialii de la Mediu susțin că ”au comunicat verbal” Primăriei Capitalei că evenimentele cu un nivel ridicat de decibeli nu ar trebui organizate în zonele locuite, dar nu s-a luat nicio măsură și puțin probabil că se va întâmpla ceva pozitiv. Chiar dacă se încalcă legea în mod grosolan. Agenția de Mediu spune mereu că Primaria este singura care autorizează astfel de evenimente, dar nu are curajul să atenționeze că se încalcă legea. De la Primărie, însă, liniște. Chiar dacă au fost solicitate explicații în mod repetat. Bucureștiul este pe primul loc în ceea ce privește insatisfacția față de poluarea fonică și a aerului, după cum arata Eurobarometrul prezentat anul trecut despre percepția calității vieții din 83 de orașe din Europa.

În Ilfov, la fel. Există localități unde evenimentele zgomotoase sunt organizate departe de locuințe, dar există și zone unde cetățenii regretă că și-au construit case sau că și-au cumpărat apartamente acolo. Reclamațiile, la fel ca și în București, nu sunt băgate în seamă, edilii motivând că asemenea evenimente sunt ocazionale. Ocazional însă acești oameni, de bună credință, nu își pot folosi locuințele, trebuie să plece de acasă în timpul concertelor, neavând nicio pârghie la îndemână pentru a rezolva astfel de probleme.

Nu cred că într-un stat civilizat, în secolul al XXI-lea, e permis ca legea să se încalce ocazional. Adică cu prilejul diverselor sărbători, mai mult sau mai puțin religioase. Primarii, indiferent de culoarea politică, nu au înțeles că mulți dintre cei care participă la astfel de concerte nici măcar nu ies la vot. Dar au noroc pentru că nicio instituție a statului nu are curajul de a interzice astfel de evenimente. Doar instanțele de judecată mai fac dreptate, atunci când există unii cetățeni curajoși care se mai iau la trântă cu edilii. – VLAD CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here