Acasă Anchete TIGANII DIN SINTESTI O LASA PE IRINA SOCOL FARA DECORATIE

TIGANII DIN SINTESTI O LASA PE IRINA SOCOL FARA DECORATIE

DISTRIBUIȚI

Președintele Klaus Iohannis îi va retrage fondatoarei SIVECO, Irina Socol, decorația ”Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler”, scrie Cetățeanul.net, care citează surse apropiate Președinției României. Demersurile au pornit după ce publicația a amintit că Socol păstrează decorația deși este condamnată definitiv, de aproape un an, pentru evaziune fiscală. Decorația i-a fost acordată de președintele Ion Iliescu, pe 24 februarie 2003.

Surse apropiate Administrației Prezidențiale au dezvăluit că ”au fost demarate procedurile legale pentru întocmirea decretului de retragere a decorației acordate fostului manager al grupului SIVECO, Irina Socol”. Urmează ca președintele Klaus Iohannis să semneze apoi decretul de retragere a decorațiiei, care va fi publicat în Monitorul Oficial.

Fondatoare, în anii  ’90, a companiei Siveco România, în prezent unul dintre cei mai mari producători locali de aplicații software, Irina Socol a fost condamnată definitiv pe 3 mai 2016, la doi ani și șase luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Procurorii au susținut că Irina Socol și alți reprezentanți ai companiei Siveco România au creat un circuit infracțional format din peste 50 de societăți comerciale, prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, derulate în perioada 2009 – 2013. Din cercetări a reieșit că în contabilitatea producătorului de softuri ar fi fost înregistrate achiziții fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, de la firme care aveau ca administratori cetățeni de etnie romă din satul Sintești, comuna Vidra, județul Ilfov, persoane care se ocupau cu colectarea de fier vechi. Bugetul de stat a fost astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro. – Foto: Coruptia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here