Consiliul Județean Ilfov a aprobat, la ședința din ianuarie a.c., participarea, împreună cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Ilfov, la proiectul ”Tinerii ilfoveni – de la dialog la decizie”, în vederea accesării fondurilor programului Erasmus+, Acțiune – cheie 3: Sprijin pentru reformarea politicilor – Dialogul structural: reuniuni între tineri și factorii de decizie din domeniul tineretului. Bugetul total al proiectului este 225.000 lei, alocat în întregime Consiliului Județean Ilfov.
Programul are ca scop principal participarea activă a tinerilor, prin interacțiunea acestora cu decidenții prin creșterea cooperării organizaționale dintre autoritatea publică locală și ONG-uri. Proiectele de sprijin pentru reformarea politicilor – Dialog Structurat promovează participarea activă a tinerilor la elaborarea de politici care îi afectează, prin intermediul unui dialog structurat continuu între factorii de decizie, tineri și organizațiile de tineret, la toate nivelurile. Aceștia își pot face vocea auzită cu privire la modul în care trebuie să fie elaborate și puse în aplicare politicile de tineret la nivel european. Activitățile pe care le vor desfășura organizațiile partenere în cadrul proiectului, care vor promova participarea activă a tinerilor, prin interacțiunea acestora cu decidenții, cu privire la modul în care trebuie fie elaborate și puse în aplicare politicile de tineret la nivel european prin interacțiunea cu factorii de decizie (locali, regionali, naționali, europeni) sunt legate de implicarea în elaborarea Strategiei de Tineret a Județului Ilfov, reuniuni care oferă spațiu de informare, dezbateri și participarea activă a tinerilor, consultări ale acestora cu scopul de a afla care sunt nevoile lor privind aspecte legate de participarea la viața democratică (consultări on-line, sondaje de opinie) și evenimente care promovează dezbateri și informații pe teme de politici pentru tineret și care simulează funcționarea instituțiilor democratice și rolurile factorilor de decizie în cadrul acestor instituții.
Activitățile trebuie să fie conduse de tineri, aceștia fiind implicați în toate etapele proiectului, utilizând metode de învățare nonformale.
Lansarea cererii de propuneri de proiecte dă posibilitatea Consiliului Județean Ilfov de a solicita acele obiective care, în combinație, răspund cel mai bine nevoii pe care își propune să o acopere, de a dezvolta capacitatea tinerilor de a se implica în procese decizionale în cadrul comunității. – CRISTINA ANGHELUȚĂ