74% dintre tinerii români sunt optimiști în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene și arată o mai mare deschidere și susținere pentru politicile europene decât alte categorii de vârstă.
Tot 74% dintre tineri sunt satisfăcuți cu viața pe care o duc, iar 61% dintre ei apreciază că lucrurile se îndreaptă în direcția bună în viața personală.
Tinerii români se declară satisfăcuți cu viața pe care o au în proporție de 64% (grupa de vârstă 15-24 de ani) și 74% (grupa de vârstă 25-34 de ani). 61% dintre cei din grupa 25-34 ani sunt mulțumiți de direcția pe care o ia viața proprie, iar 70% sunt mulțumiți de locul de muncă pe care îl au.
În termeni de principale preocupări, tinerii consideră sistemul de educație una dintre principalele provocări cu care se confruntă, alături de situația economică, șomaj, locuințe și mediul înconjurător și schimbările climatice, și au o opinie pozitivă asupra comerțului liber, ca politică internațională.
Aproximativ 40% dintre tineri declară că nu discută subiecte legate de politica la nivel european, însă majoritatea lor au o percepție pozitivă asupra modului în care funcționează democrația atât în Uniunea Europeană (63%), cât și în România (50%).
În legătură cu Uniunea Europeană, 74% dintre tineri sunt optimiști în ceea ce privește viitorul acesteia, iar aproximativ 55% apreciază că lucrurile se îndreaptă în direcția bună în Uniune. Tinerii de peste 25 de ani sunt, în mod consecvent, mai deschiși față de politicile europene decât alte categorii de vârstă, având o părere puternic pozitivă despre acestea. Tot ei apreciază că valorile și solidaritatea sunt cele care contribuie la sentimentul de comunitate, alături de economie, educație, statul de drept și cultură.
Majoritatea tinerilor consideră că Uniunea Europeană ar trebui să beneficieze de mijloacele necesare pentru a gestiona mai bine în viitor crize precum pandemia de coronavirus (81%) și apreciază că programul NextGenerationEU va fi eficient în gestionarea efectelor pandemiei (57%).
Eurobarometrul standard este principalul studiu de opinie publică realizat de Comisia Europeană. El este publicat de două ori pe an și se concentrează pe monitorizarea principalelor evoluții din întreaga Uniune Europeană, a priorităților Comisiei Europene și a principalelor evenimente socio-politice de actualitate. Studiul este realizat prin intermediul unor interviuri față-în-față, în toate statele membre și o serie de țări terțe. Ediția de iarnă-primăvară include și un raport național pentru dintre țările din care sunt colectate date.
2022 este Anul european al tineretului, având ca scop sublinierea rolului important jucat de tineri în construirea unui viitor mai bun – mai verde, mai incluziv și mai digital.
Ziua Mondială a Libertății Presei, 3 mai 2022: declarația Înaltului Reprezentant în numele Uniunii Europene
In timp ce noi sărbătorim Ziua Mondială a Libertății Presei, jurnaliști, echipe de filmare, reporteri, fotografi și bloggeri curajoși își pun viața în pericol pentru a ne informa în legătură cu agresiunea armată neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.
Forțele ruse dețin, răpesc sau își îndreaptă atacurile împotriva jurnaliștilor și a actorilor societății civile pentru a împiedica lumea să afle adevărul. Solicităm insistent Federației Ruse să înceteze imediat astfel de atacuri și practici. Potrivit platformei Consiliului Europei pentru protecția jurnalismului și siguranța jurnaliștilor, 10 lucrători din mass-media ucraineni și internaționali au fost deja uciși, în timp ce mulți alții au fost răniți.
Siguranța jurnaliștilor este o prioritate a UE. UE oferă sprijin de urgență organelor de presă și jurnaliștilor care relatează despre războiul din Ucraina, inclusiv sprijin psihologic, căști și alte echipamente de protecție, precum și finanțare pentru acoperirea salariilor lor.
Prin faptul că fac reportaje din prima linie și pun în lumină încălcările grave ale drepturilor omului și încălcările dreptului internațional umanitar comise de forțele armate ruse, jurnaliștii contribuie în mod semnificativ la combaterea dezinformării și a manipulării informațiilor referitoare la invazie. Ei joacă un rol esențial în asigurarea faptului că aceste atrocități nu rămân nepedepsite. Responsabilii vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor.
În Rusia și Belarus, în pofida riscului de pedepse cu închisoarea pe termen lung și de arestări prelungite, mass-media independentă și jurnaliștii individuali curajoși depun eforturi pentru a informa publicul cu privire la războiul purtat de conducerea rusă împotriva Ucrainei și la atrocitățile comise împotriva poporului ucrainean.
La fel ca ei, mulți jurnaliști și lucrători din mass-media independenți și angajați din întreaga lume continuă să denunțe nedreptatea în propriile lor țări, contribuind astfel la construirea unui viitor mai bun. Mulți dintre ei fac acest lucru în ciuda hărțuirii, a violenței și a intimidărilor zilnice, atât online, cât și offline.
Uniunea Europeană este alături de ei. O presă liberă permite existența unei societăți mai democratice, mai puternice și mai favorabile incluziunii și are un rol esențial în protejarea și în promovarea drepturilor omului. Vom continua să luptăm pentru libertatea presei și nu vom da înapoi.
https://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2022/05/02/