Cîțu: Acest plan nu înseamnă reducerea veniturilor și a pensiilor sau alte scenarii apocaliptice
Premierul Florin Cîțu a prezentat miercuri în fața plenului reunit al Parlamentului detaliile Planului Naţional de Redresare și Reziliență (PNRR). Planul prevede o alocare maximală de 29,2 miliarde euro din fonduri europene (granturi nerambursabile și împrumuturi) pentru proiecte guvernamentale, iar partea leului o primesc proiectele de infrastructură de transport – rutier, feroviar și maritim – cu 7,6 miliarde de euro.
Alt domenii cu alocări substanțiale: Managementul apei – circa 2 miliarde euro. Împăduriri – 1,3 miliarde euro. Managementul deșeurilor 1,1 miliarde euro. Transport – 7,6 miliarde euro. Energie regenerabilă – rețele de gaze și hidrogen – 1,6 miliarde de euro. Cloud guvernamental, digitalziarea administrației publice – 2 miliarde de euro. Fondul local pentru tranziție verde și digitală – 2,1 miliarde euro. Fondul pentru spitale – 2,4 miliarde euro și sănătate. România Educată – 3,6 miliarde euro.
Cîțu:
”Am tot fost acuzat că nu vreau să prezint PNRR în fața Parlamentului. Astăzi sunt aici, pentru că am fost invitat procedural, și le vorbesc în primul rând românilor.
PNRR – unele intepretări au fost eronate și întreținute artificial în spațiul public. E un program apărut în plină criză, ca răspuns la ea. Liderii UE au văzut cum a reacționat economia fiecărei țări la criza pandemiei și au venit cu acest plan de investiții. E un plan diferit pentru că, pe lângă investiții, el vine și cu o parte de reformă, pe care fiecare guvern și-o asumă transparent. Acest plan a fost aprobat de Comisia Europeană, Parlamentul European. Nu facem reforme pentru că ni le cere cineva, ci pentru că România are nevoie de ele.
Toate investițiile făcute prin PNRR trebuie finalizate până în 2026. Înseamnă că e vorba de proiecte mature. Dacă nu se finalizează, pierdem banii. Nu mai strigați că proiectul X sau Y nu a fost inclus în PNRR – le spun mai ales colegilor din Opoziție – pentru că știți foarte bine că unele proiecte nu pot fi incluse
PNRR are o componentă ”verde” de reducere a poluării, și una de digitalizare, extrem de importante pentru România.
PNRR garantează că vom avea o guvernare pe principii liberale cel puțin 8 ani de-acum încolo. Rezultatele se vor vedea în buzunarele tuturor românilor
România atrage prin PNRR 29,2 miliarde euro în 4 ani pentru investiții. E un efort mare pentru orice țară. Rolul meu a fost să-i asigur pe partenerii noștri că România își va menține cursul asumat privind strategia fiscal-bugetară, va corecta greșelile din trecut, va elimina risipa banului public, va face corelație între performanță și venit în administrația publică, va reforma companiile de stat.
Acest plan nu înseamnă reducerea veniturilor și a pensiilor sau alte scenarii apocaliptice. Dimpotrivă, reforma înseamnă administrarea eficientă a banilor publici. Un alt obiectiv al PNRR: toate zonele din România vor beneficia de investiții, nu doar anumite zone. Suma totală de 29,2 miliarde euro: România are nevoie de toată suma pentru a se dezvolta, pentru a arde etape, pentru a prinde din urmă alte țări dezvoltate.
România are nevoie de investitori. Vom putea implementa PNRR cu investitori, în principal românești.
Unde se duc acești bani? Managementul apei – circa 2 miliarde euro. Împăduriri – 1,3 miliarde euro. Managementul deșeurilor 1,1 miliarde euro. Transport – 7,6 miliarde euro. Energie regenerabilă – rețele de gaze și hidrogen – 1,6 miliarde de euro. Cloud guvernamental, digitalziarea administrației publice – 2 miliarde de euro. Fondul local pentru tranziție verde și digitală – 2,1 miliarde euro. Fondul pentru spitale – 2,4 miliarde euro, da, vom face spitale noi. România Educată – 3,6 miliarde euro. Așa se distribuie banii în acest proiect.
Reformele asumate sunt cele cu care am mers și în campania electorală: reforma pensiilor, a companiilor de stat, administrației publice, justiție, transport fără emisii de carbon, energie regenerabilă.
E nevoie de toată clasa politică pentru a atinge obiectivele PNRR, pentru că e programul românilor”.
Marcel Ciolacu (PSD): Dle Cîțu, laudele de șoim al patriei nu au legătură cu realitatea
Domnule premier, sper că reveniți la microfon, ca să ne prezentați totuși planul. De data asta nu ați mai avut pe unde să fugiți. Afară vă așteaptă fermierii să le spuneți de ce agricultura primește zero euro prin PNRR, în timp ce firmele de consultanță primesc 2 miliarde de euro. Luați-l și pe dl Orban și spuneți-le oamenilor de ce nu ați plătit despăgubirile pentru seceta de anul trecut
A fost nevoie de institențele PSD ca să veniți azi în Parlament. Ați vrut să ascundeți românilor adevărul despre PNRR. Și nici măcar azi nu ați făcut public planul pentru toți românii. Mă uit la parlamentarii PNL, USR, UDMR – dvs. ați văzut acest plan? Știți ce conține acest plan? Dacă știe vrounul dintre dvs îl invit să ne spună. Dle Orban, dvs ați văzut acest plan? L-ați citit? Îl aveți în detaliu?
Această coaliție a șmenului a vrut să deturneze un plan lăudabil al UE către clientela de partid și firmele sale de consultanță. Apropo dle Barna, câte rude aveți pe lista de așteptare la proiectele din PNRR?
Tot ce v-a cerut PSD a fost transparență, descentralizare și sprijin pentru firmele românești.
V-ați bătut joc, de asta ați fost refuzați de două ori de Comisia Europeană. Veți fi ultimul guvern din UE care depune planul
Unii dintre miniștrii dvs. au început să fie subiect de bancuri prin cancelariile europene. Comisia Europeană vă tratează ca pe un elev repetent
Fiecare țară a venit cu o viziune clară, majoritatea statelor UE au decis să investească într-un anumit domeniu: Franța – pe resursa umană, Germania – industrie, Bulgaria – digitalizare. Dle Cîțu, ce v-ați propus? vă spun eu: v-ați dus la Bruxelles cu o poveste frumoasă despre reforme, dar de fapt tăiați.
Tot ce vreți e creșterea taxelor, înghețarea pensiilor și tăierea salariilor. Vă place să credeți că sunteți apostolii transparenței, dar sunteți de fapt trompetele austerității. Niște mincinoși. Cine v-a cerut, dle Cîțu, să creșteți taxele locale, impozitele pentru firme, să scoateți facilitățile pentru IT-iști și constructori, să dații mii de oameni afară, să vindeți companiile profitabile? Nimeni de la Comisie nu v-a cerut să aduceți austeritatea în România, doar propria incompetență și viziune
PSD a scăpat România de împrumuturile FMI, guvernul PNL – USR le va aduce în țară. Vă folosiți de PNRR pentru a vă justifica austeritatea și viitorul acord cu FMI
Dle Cîțu, laudele de șoim al patriei nu au legătură cu realitatea, creșterea dvs economică a redus avuția românilor
Cocoșati firmele cu noi taxe și impozite. Vreți să vindeți tot și să transformați România într-o mare piață de consum
Planul Germaniei are 1241 de pagini, Franța – 815 pagini, Polonia – 498. În România, până acum, nimeni nu a văzut nici o pagină. Guvernul a dosit 2 miliarde de euro pentru firmele de casă și firmele de consultanță. Nu veți reuși să duceți la capăt nici o măsură de austeritate.
Dle candidat Orban, treziți-vă din toate chefurile făcute prin toate instituțiile prin care ați trecut. Sezonul la schi s-a încheiat, îi transmit domnului Iohannis, să citească prostiile lui Cîțu și Barna din PNR și să încetăm să ne mai facă de râs la Bruxelles.
George Simion (AUR): Azi o să spunem nu acestui plan care nu ni s-a prezentat
Azi o să spunem nu acestui plan care nu ni s-a prezentat. Eram copil în anii 90 când FMI venea și dicta închiderea uzinelor românești. Marele Eminescu avea o poezie care se potrivește
De ce mai trebuie românii să luăm 15 miliarde de euro împrumut prin PNRR? O să spunem că România nu trebuie să renunțe iarățși la o parte din suveranitatea națională prin acest vot. Spune nu faptului că această clasă politică ne-a băgat tot mai mult în credite de consum. Nu unei politici păguboase care ne va duce pe toți în hău.
Parlamentul reunit are în program un vot pe marginea deciziei privind resursele proprii ale UE
Tot miercuri, parlamentul reunit are în program un vot pe marginea deciziei privind resursele proprii ale UE, un vot la care e nevoie de prezență de două treimi dintre parlamentari, și pe care PSD l-a boicotat până acum.
PSD a condiționat votarea deciziilor proprii ale UE de prezentarea de către premierul Cîțu a PNRR în fața plenului Parlamentului.
PSD depune moțiune de cenzură
Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, în plenul Parlamentului, că parlamentarii partidului vor depune o moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului Cîțu pe data de 14 iunie. Ciolacu spune că moțiune va fi depusă ca urmare a „eșecului privind Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Astăzi nu a fost prezentat în plenul Parlamentului Planul Național de Redresare și Reziliență. Tot ce știm despre PNRR este că nu vizează dezvoltarea României, ci un plan de austeritate. Răspunsul PSD nu poate fi decât unul singur. Pe 14 iunie depunem moțiune de cenzură având ca motiv principal eșecul Guvernului în privința Planului Național de Redresare și Reziliență”, a anunțat Marcel Ciolacu, în plenul Parlamentului, la finalul ședinței în care premierul a venit să prezinte PNRR.