Acasă Economie Tot mai puțini contribuabli pentru Sănătate și Pensi

Tot mai puțini contribuabli pentru Sănătate și Pensi

DISTRIBUIȚI

Din acest an scade numărul celor care sunt obligați să plătească contribuțiile la sănătate (CAS) și la pensii (CASS). Cei care obțin venituri din activități independente nu vor mai plăti aceste contribuții dacă venitul lor nu depășește un anumit prag, acesta fiind strâns legat de creșterea salariului minim pe economie.

Așadar, odată cu creșterea salariulului minim brut pe economie a crwscut și pragul de la care românii sunt obligați să achite CAS și CASS prin declarația unică. În concluzie, numărul celor care vor fi obligați să plătească se va reduce.

Pragul este egal, de la 1 ianuarie 2020, cu 26.760 de lei, adică echivalentul a 12 salarii minime brute pe economie. Vorbim, deci, de o creștere de 1.800 lei.

Potrivit Codului Fiscal, ”salariul minim brut pe țară garantat în plată este cel în vigoare la data depunerii declarației”.

Cei care vor să plătească singuri CAS și CASS vor plăti mai mult

Situația se complică pentru cei care obțin venituri extrasalariale și doresc să se asigure în sistemul de sănătate și în sistemul de pensii. Din cauza majorării salariului minim, de la 1 ianuarie 2020, aceștia plătesc mai mult. Cei care vor să se asigure voluntar trebuie să plătească echivalentul a 10% din șase salarii minime brute. Până acum, contribuabilii au plătit 10% din 12.480 de lei (2.080 de lei x 6). În acest an, aceștia plătesc 10% din 13.380 de lei (2.230 x 6). În concluzie, românii vor da cu 1.338 de lei mai mult.

Cine depune declarația unică în 2020

Declarația unică va fi depusă și în acest an de persoanele care obțin venituri din activități independente, chirii, drepturi de proprietate intelectuală și alte activități din care pot obține venituri extrasalariale. Celor care li se rețin impozitul și contrbuțiile la sursă nu sunt obligați să depundă declarația.

Nu toți cei care își declară veniturile trebuie să plătească și contribuțiile la sănătate și pensii. Sunt obligați doar cei care depășesc pragul menționat mai sus. Desigur, oricine are posibilitatea să se asigure în mod voluntar. Aceștia vor fi asigurați pe o perioadă de 12 luni.

De asemenea, cei care lucrează în străinătate trebuie să depună declarația unică. Termenul limită este pe 15 martie 2020.

Formularul se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță (serviciul Spațiul Privat Virtual disponibil pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală sau serviciul de depunere declarații on-line existent pe portalul e-guvernare.ro).

Declarația unică pentru persoanele fizice a fost introdusă în legislație în primăvara anului 2018, înlocuind mai multe formulare, printre care 200 (declarația anuală de venit) și 600 (declarația referitoare la contribuțiile sociale).

Fostul guvern avea în plan o prelungire a termenului de depunere a declarației unice și în acest an, data de 15 martie fiind considerată nerealistă. 2019 a fost primul an în care s-a stabilit că termenul-limită de depunere este 15 martie, însă acesta a fost prelungit până la 31 iulie din cauza marilor probleme pe care le-a avut Fiscul constant cu serverele site-ului propriu. – ROZALIA ANDRAȘ

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here