Acasă Social Toți spun că ar fi un lucru bun

Toți spun că ar fi un lucru bun

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti (UMFCD) susţine transferarea din spitalelor din coordonarea Ministerului Transporturilor către Universităţile de Medicină şi Farmacie şi lor în spitale universitare.

Potrivit unui comunicat al UMFCD transmis duminică, rectorul UMF „Carol Davila” Bucureşti, prof. univ. dr. Viorel Jinga, consideră „extrem de importantă” formarea unei reţele de spitale universitare, care pot contribui astfel la dezvoltarea coordonată a resursei umane din sănătate, având în vedere că în aceste spitale se pregătesc atât studenţii la medicină, cât şi medicii rezidenţi.

„Dezvoltarea unei reţele de spitale universitare reprezintă un pas important pentru îmbunătăţirea sistemului public de sănătate din România. Aceste spitale vor putea oferi oportunităţi de învăţare pentru studenţi, formare pentru medicii rezidenţi, dar în cadrul unităţilor se pot organiza şi platforme de cercetare.

Pe de altă parte, în spitalele universitare se pot dezvolta servicii de nişă în medicină care să vină în sprijinul pacienţilor pe diverse patologii.

Spitalele universitare sunt de obicei echipate cu tehnologie modernă şi pot oferi astfel servicii medicale specializate şi complexe, care nu sunt disponibile în alte spitale publice”, a declarat Viorel Jinga, citat în comunicat.

Potrivit acestuia, realizarea unei reţele de spitale universitare poate avea un impact semnificativ asupra îmbunătăţirii accesului la serviciile medicale de calitate, prin furnizarea atât de servicii medicale specializate, precum şi prin atragerea de specialişti.

”În plus, spitalele universitare pot deveni centre de excelenţă în cercetare, contribuind la dezvoltarea de noi tratamente şi terapii pentru pacienţi la fel cum vedem şi în alte ţări, care investesc mult mai mult decât noi în sistemul de sănătate”, a explicat rectorul UMFCD.

Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” Bucureşti consideră că prin dezvoltarea de noi spitale universitare se va îmbunătăţi accelerat şi baza clinică în care se formează resursa umană din sănătatea românească.

În Bucureşti, spitalul aflat în coordonarea Ministerului Transporturilor care ar putea trece în administrarea Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” este Spitalul Clinic CF Nr. 2.

În cadrul unu interviu acordat duminică seara B1TV, în cadrul emisiunii „News Pass”, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a argumantar avantajele, atât pentru pacienți, cât și pentru studenți, dar și pentru cercetarea românească în domeniul medical care pot apărea prin trecerea unora din cele 15 spitale din subordinea Ministerului Transporturilor în administrarea Universităţilor de Medicină şi Farmacie.

„Ministerul Transporturilor are 15 spitale, care au vreo 3.000 de paturi. Rețeaua aceasta a funcționat mulți ani, dar s-a desființat Direcția Medicală a Ministerului Transporturilor, lucrurile evoluează… Sigur, ele pot trece la autoritățile locale, dar noi sprijinim un proiect aș spune revoluționar pentru România, nu pentru alte țări, pentru România. Avem o discuție foarte aplicată cu reprezentanții universităților și facultăților de medicină, pentru că multe dintre aceste spitale sunt în centre universitare medicale și am putea să facem un lucru extraordinar, cred eu, și universitățile au resurse și pot aplica pentru resurse tot mai mari pentru aceste spitale. Ele pot deveni spitale centre de excelență, să facem o rețea de spitale universitare”, a declarat Rafila.

Ministrul a precizat că acest lucru s-ar putea întâmpla la București, Timișoara, Iași, Craiova și Cluj.

Premierul Nicolae Ciucă a decis într-o întâlnire la Palatul Victoria cu factorii de decizie la nivel guvernamental şi local, să înceapă procesul de transfer al celor 15 unităţi spitaliceşti aflate în prezent în coordonarea Ministerului Transporturilor, urmând ca prima etapă să fie demarată prin intermediul unui comitet interministerial coordonat de secretarul general al Guvernului.

„Principala sarcină a acestui comitet va fi de a realiza cadrul normativ necesar la nivelul Guvernului. În cea de-a doua etapă vor fi identificate toate măsurile pentru a ne asigura că există capacitatea şi resursele pentru ca autorităţile locale să poată consolida şi chiar dezvolta capacitatea de tratament oferită de aceste spitale. Un rol important în acest sens îl vor avea universităţile de medicină, care vor contribui la pregătirea personalului medical din aceste reţele”, a declarat premierul, citat în comunicatul Guvernului.

 

 

2 COMENTARII

  1. […] Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti (UMFCD) susţine transferarea din spitalelor din coordonarea Ministerului Transporturilor către Universităţile de Medicină şi Farmacie şi lor în spitale universitare. Potrivit unui comunicat al UMFCD transmis duminică, rectorul UMF „Carol Davila” Bucureşti, prof. univ. dr. Viorel Jinga, consideră „extrem de importantă” formarea unei reţele de spitale universitare, […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here