Acasă Interne Traficul de persoane şi copii va prelua noi forme şi tendinţe

Traficul de persoane şi copii va prelua noi forme şi tendinţe

DISTRIBUIȚI

18 octombrie este marcată Ziua Europeană pentru combaterea traficului de ființe umane. Cu aceasta ocazie, Centrul Internațional ”La Strada” din Chișinău atenționează că, şi în continuare, traficul de persoane şi copii va prelua noi forme şi tendinţe, fapt care impune o atenţie continuă şi susţinută din partea autorităţilor statului, ajustarea abordărilor dar şi a cadrului legal.

Potrivit reprezentanților Centrului, autoritățile nu ar trebui să subestimeze amploarea fenomenului. ”Reieșind din caracterul latent și flexibil al fenomenului, este periculos să apreciem dimensiunea sau dinamica acestuia doar pornind de la numărul de victime identificate. Aceste date mai degrabă vorbesc despre gradul de recunoaștrere a problemei de către un stat și capacitatea de a răspunde acestei crime, în special în mod proactiv. Vulnerabilitatea social-economică a populaţiei crește riscul ca femeile și bărbaţii să ajungă să fie exploatați și traficați. Fluxurile migraţioniste în continuă mişcare, dinamica cu dezvoltării sectorului ITC şi alţi factori, pe lângă beneficiile e care le aduc, favorizează cu regret astfel de fenomene infracţionale ca traficul de persoane şi copii”, consideră Ana Revenco, preşedinte.

Faptul că o bună parte din cetățenii Republicii Moldova sunt expuși riscului de a fi traficați în scop sexual, de muncă, pentru cerșit sau pentru a fi implicați forțat în activități criminale în spațiul CSI, spațiul UE și Asia Mijlocie, este confirmat și de apelurile la Linia Fierbinte Anti-trafic – 0 800 77777. De obicei, spun experții, asta se întamplă cand persoanele acceptă oferte dubioase şi riscante de lucru în diferite industrii, fără a se asigura că aceste oferte sunt reale. Astfel, persoanele ajung să fie recrutate de traficanți, care prin împovărare cu datorii, amenințări, violență, șantaj sau alte forme de control le obligă să muncească, să se prostitueze sau să cerșească fără a fi remunerați sau tergiversează achitarea şi aceea parţială, fără acces la medicină și fără a putea reveni acasă. La fel, traficanții își transferă între ei controlul asupra persoanelor traficate, sclavia având în unele cazuri urmări fatale pentru victime.

Potrivit aceleiaşi surse, în Republica Moldova și copiii sunt vulnerabili în fața fenomenului exploatării și traficului. Băieţi şi fete, în majoritatea lor, provin din medii social vulnerabile, toxice chiar, lipsiţi de grija părintească. ”În acest sens, se conturează și cateva direcții în care reprezentanții statului trebuie urgent să întreprindă măsuri hotărâte. Pentru a proteja copiii de riscul traficului trebuie să fie create servicii viabile de protecție socială și economică pentru familii și părinți, dar și servicii aternative de identificare a familiilor și copiilor în situaţii de risc și mecanisme de intervenție timpurie şi durabilă”, mai consideră Ana Revenco.

Despre faptul că Guvernul Republicii Moldova nu respectă pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului de ființe umane, s-a vorbit și la nivel internațional. Astfel, în 2017, Raportul Departamentului de Stat al SUA menționează că autoritățile Republicii Moldova nu se concentrează suficient pe cazuri cazuri internaționale, complexe, de trafic de fiinţe umane, nu reuşesc să asigure protecţia victimelor. În document se menționează că anume corupția, în special în sistemul judiciar, a influențat rezultatele cauzelor, fără a fi pedepsiți oficialii guvernamentali complici. Astfel, s-a decis retrogradarea Republicii Moldova la Tier 2 Watch List. Aceste mecanisme externe de monitorizare sunt utile pentru a da o apreciere suplimentară, din exterior, la concluziile pe care le poate face comunitatea națională şi astfel pentru a oferi recomandări, inclusiv cu referire la standardele sau practicile internaționale. „Nu pot ignora şi faptul că aceste mecanisme – cu critici de rigoare şi recomandări – vin sa reamintească tuturor ca riscul eșecului în protecția drepturilor omului este unul evident, dacă nu asigurăm un răspuns pe potrivă, continuu şi unitar”, a conchis Ana Revenco.

Data de 18 octombrie a fost desemnată in 2007, de Comisia Europeană, drept Ziua Europeană pentru combaterea traficului de ființe umane. În Republica Moldova despre traficul de ființe umane s-a vorbit pentru prima dată în 2001, cand și-a început activitatea Centrul Internațional „La Strada”. Asta, deși traficul, denumit și ”sclavie modernă”, era un fenomen des întalnit și anterior.

Tot începând cu anul 2001, în Republica Moldova activează Linia Fierbinte Anti-Trafic – 0 800 77777, care poate fi apelată gratuit și confidențial. Totodată, apelurile de peste hotare sunt aşteptate la numărul de telefon + 373 (22) 23 33 09. Proiectul aparține Centrului Internațional „La Strada” și a înregistrat pană în prezent aproximativ 120 000 de apeluri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here