Trăim din ce în ce mai mult, însă nu şi mai bine. Din cei 74 de ani, cât este speranţa medie de viaţă în România, în mai bine de un sfert din timp suntem bolnavi, iar asta ne plasează spre coada clasamentului la nivelul Uniunii Europene. Suntem în aceasta situație, atrag atenția medicii, pentru ca acordăm prea puţină importanţă sănătăţii şi ajungem la medic atunci când boala este deja avansată.
Nu avem grija de noi când suntem mai tineri. Nu mâncăm ce trebuie. Viaţa e destul de ocupată şi uneori nu mai timp şi de tine şi atunci laşi pe mai încolo.
Românii sunt bolnavi mai bine de un sfert din cât trăiască. Aşa se face că din cei 75 de ani, cât este speranţa medie de viaţă la noi în ţară, 59 de ani sunt sănătoşi.
Româncele, deşi trăiesc mai mult, sunt sănătoase doar cu 6 luni în plus decât bărbaţii, asta în timp ce media la nivel de UE este de 5,4 ani la acest capitol.
Sociologii pun acest lucru pe moştenirea culturală din perioada comunismului.
Mălina Voicu – cercetător Institutul de Cercetare a Calității Vieții: La momentul respectiv, statul era interesat să aducă pe piaţa muncii toate femeile. O femeie este responsabilă de a câştiga un salariu şi este responsabilă de de curăţenie, mâncare. Nu s-a făcut niciun pas în vederea participării bărbaţilor la munca domestică. În multe alte ţări din Europa s-a trecut la un model în care ambii parteneri aduc venit şi ambii parteneri sunt responsabili de sfera domestică şi atunci scade stresul şi se îmbunătăţeşte calitatea vieţii.
Speranţa de viaţă sănătoasă mai mică decât a femeilor din Romania o au cele care trăiesc în Ţările de Jos, Letonia şi Danemarca. Femeile din Malta au cea mai lungă speranţă de viaţă sănătoasă din intreaga Uniune Europeana, peste 70 de ani, urmate de bulgăroaice şi slovene.
Raluca Prodan, preşedinte, Asociaţia de Genetică şi Medicină Personalizată: Ne naştem cu un bagaj genetic care poate fi activat sau nu. Depinde de noi, de ce facem noi pe tot parcursul vieţii să nu potenţăm eventualele riscuri pe care le-am moştenit. Să încercăm să reducem cantitatea de stres, să evităm să stăm foarte mult în zone poluate şi socializarea. Este un factor covârşitor în prelungirea stării de sănătate.
Speranța de viaţa a crescut constant în ultimele decenii şi la noi, arată statisticile. Potrivit datelor de la recensământ, în jur de 900.000 de români au trecut de 80 de ani, iar peste 7.000 au ajuns la 100 de ani. Cei mai mulţi trăiesc în judeţele din sud-estul ţării. Sursa:tvrinfo
[…] Trăim din ce în ce mai mult, însă nu şi mai bine. Din cei 74 de ani, cât este speranţa medie de viaţă în România, în mai bine de un sfert din timp suntem bolnavi, iar asta ne plasează spre coada clasamentului la nivelul Uniunii Europene. Suntem în aceasta situație, atrag atenția medicii, pentru ca […] Citeste mai mult […]