Transelectrica a încheiat retehnologizarea Stației Electrice de Transformare 220/110 kV Iaz (județul Caraș-Severin), în care a investit, din fonduri proprii, aproximativ 62 de milioane de lei.
Lucrările, desfășurate pe durata a 46 de luni, au constat în înlocuirea echipamentelor existente cu echipamente și tehnologii performante de ultimă generație și aducerea instalațiilor la un nivel de siguranță și fiabilitate corespunzător zonei, contribuind la creșterea calității serviciului de transport al energiei electrice. Astfel, Stația Iaz a fost dotată cu echipamente noi care au crescut gradul de eficiență a activității de exploatare și au redus consumurile specifice de energie și emisiile poluante în conformitate cu prevederile legislative aferente și reglementările energetice generale impuse de ANRE. Necesitatea implementării rapide a acestui proiect investițional de modernizare și retehnologizare s-a realizat ținând cont de vechimea stației Iaz, care a fost pusă în funcțiune încă din anul 1975.
Stația Electrică de Transformare 220/110 kV Iaz reprezintă un nod de conexiune în cadrul SEN prin liniile de 220 kV racordate, fiind un obiectiv important pentru funcționarea sistemului electroenergetic și pentru alimentarea cu energie electrică din zona de vest a țării.
”Prin Planul de Dezvoltare pe 10 ani, Transelectrica și-a asumat programe complexe de retehnologizare și modernizare a stațiilor electrice de transformare al căror rol este de a optimiza funcționarea Sistemului Electroenergetic Național. Retehnologizarea acestei stații și aducerea instalațiilor la un nivel de siguranță și fiabilitate corespunzător zonei din punct de vedere energetic, prin utilizarea tehnicii actuale existente pe plan mondial, susține angajamentul serios asumat pentru investiții și pentru modernizare. În următoarea perioadă, ritmul de dezvoltare a companiei în zona de investiții va fi aproape dublu”, a precizat Gabriel Andronache, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica.
Planul de investiții al Tranelectriva prevede investiții de aproximativ 7,1 miliarde lei, până în 2031.
În prezent, 59 de stații electrice de transformare gestionate de operatorul național de transport sunt modernizate și retehnologizate, 14 în curs de retehnologizare, iar alte 8 stații urmează să intre în primul proces de retehnologizare, în următoarea perioadă. În paralel, se află în pregătire trecerea la următorul nivel de retehnologizare și modernizare pentru o bună parte a celor deja retehnologizate.
Transelectrica gestionează și operează o rețea de peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de înaltă tensiune (400 kV, 220 kV și 110 kV) și 81 de stații electrice de transformare pe teritoriul întregii țări.
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]
[…] Transelectrica a încheiat retehnologizarea Stației Electrice de Transformare 220/110 kV Iaz (județul Caraș-Severin), în care a investit, din fonduri proprii, aproximativ 62 de milioane de lei. Lucrările, desfășurate pe durata a 46 de luni, au constat în înlocuirea echipamentelor existente cu echipamente și tehnologii performante de ultimă generație și aducerea instalațiilor la un nivel de […] Citeste mai mult […]