În contextul războiului din Ucraina, securitatea energetică a devenit o preocupare majoră nu doar pentru România, ci și pentru celelalte state din regiune, în condițiile în care în martie 2022 sistemele electroenergetice ale Ucrainei și Republicii Moldova s-au interconectat sincron cu rețeaua europeană de transport al energiei. În acest sens, asigurarea securității energetice este esențială, pentru promovarea stabilității și reducerii riscurilor în ceea ce privește aprovizionarea cu energie în regiune.
În acest context, în data de 8 noiembrie, Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European va organiza la Bruxelles o dezbatere privind „Consolidarea securității energetice și cooperarea operatorilor de transport și de sistem din Europa de Est”.
Transelectrica, operatorul de transport și de sistem din România, unul dintre cei mai importanți actori energetici din Europa de Est, a anunțat că va participa la dezbatere alături de reprezentanții celorlalte companii de transport și de sistem energetic din Europa de Est – Bulgaria, Serbia, Croația, Grecia, Ungaria, Albania, Polonia, Slovacia.
Un invitat special, care va avea un aport semnificativ în cadrul discuțiilor, va fi Tinne Van der Straeten, ministrul Energiei din Belgia, țară care va deține președinția Consiliului Uniunii Europene în primele șase luni din anul 2024.
Evenimentul va fi centrat pe arhitectura securității energetice în Europa de Est și modalitățile prin care țările din regiune pot coopera pentru consolidarea securității energetice și dezvoltarea pieței de energie, inclusive prin soluții energetice durabile.
Astfel, evenimentul organizat de Transelectrica își propune să faciliteze dialogul între toți participanții cointeresați de crearea unui important nod de alianță care va contribui la construirea unui viitor energetic mai sigur și mai durabil în Europa de Est.
Transelectrica gestionează și operează o rețea de peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de înaltă tensiune (400 kV, 220 kV și 110 kV) și 81 de stații electrice de transformare pe teritoriul întregii țări.
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]
[…] În contextul războiului din Ucraina, securitatea energetică a devenit o preocupare majoră nu doar pentru România, ci și pentru celelalte state din regiune, în condițiile în care în martie 2022 sistemele electroenergetice ale Ucrainei și Republicii Moldova s-au interconectat sincron cu rețeaua europeană de transport al energiei. În acest sens, asigurarea securității energetice este esențială, […] Citeste mai mult […]