Acasă Politic Transferarea serviciilor medicale din penitenciare, o aventură birocratică inutilă

Transferarea serviciilor medicale din penitenciare, o aventură birocratică inutilă

DISTRIBUIȚI

Sindicaliștii din penitenciare nu renunță la demisia lui Tudorel Toader

Declarațiile ministrului Justiției, Tudorel Toader, în legătură cu intenția de a transfera prin protocol serviciile medicale din penitenciare către Ministerul Sănătăţii sunt o nouă dovadă de amatorism și iresponsabilitate din partea acestuia, susține Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Asistența medicală din penitenciare, sub autoritatea ministrului Justiției

Regulile internaționale și europene instituie obligația ca sistemele penitenciare să aibă o rețea de sănătate proprie precum și suficient personal medical și auxiliar care să asigure servicii de o calitate cel puțin comparabilă cu cea din sectorul public de sănătate. Ministrul Justiției ar trebui să știe asta, se arată într-un comunicat de presă.

”Cu o singură excepție, în toate țările europene, aceste servicii medicale sunt gestionate de administrațiile penitenciare sub autoritatea Ministerului Justiției și cu respectarea standardelor naționale în materie de sănătate publică. Practic, diferența față de o unitate medicală constă în măsurile de siguranță specifice detenției”.

”Transferul”, o operațiune birocratică inutilă

Rețeaua medicală din penitenciarele românești este constituită din cabinetele medicale din fiecare penitenciar și cele 6 Penitenciare – Spital, o ”transferare în sistemul Ministerului Sănătății” fiind o operațiune birocratică inutilă care nu rezolvă problemele legate de deficitul de personal medical și auxiliar și de lipsa dotărilor. Dacă ministrul Toader ar fi făcut o evaluare înainte de a se pronunța ar fi aflat asta. ”Nu-i un secret, sistemul de sănătate publică are aceleași dificultăți și nu pare că situația este mai bună pentru cetățeanul plătitor de impozite și taxe comparativ cu deținutul, o diferență notabilă fiind doar aceea că mortalitatea este de peste 3 ori mai mică în detenție (3,5‰ în detenție față de 11,7‰ în libertate, în 2015) conform Institutului Național de Statistică”.

Problemele reale rămân nerezolvate

Ministrul Justiției nu pare a înțelege complexitatea tehnică a acestui demers inutil, considerând că un banal protocol – conform propriilor declarații, poate asigura transferul acestor servicii medicale. Evident, ar fi nevoie de modificări legislative de substanță și de un efort administrativ important. Cu precizarea că astfel de aventuri birocratice s-au mai încercat de-a lungul timpului, rezultatele fiind catastrofale, îi informăm pe domnul Tudorel Toader că are alte probleme de rezolvat în legătură cu sistemul medical din penitenciare: deficitul de personal, dotări precare și legislație neclară. Revenim, așadar, cu solicitarea ca Tudorel Toader să fie demis pentru incompetență și iresponsabilitate. O (i)evaluare a activității ocupantului fotoliului de ministru al Justiției este necesară”, mai susțin sindicaliștii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here