Acasă Educatie Trei elevi din România premiați la International Science and Engineering Fair

Trei elevi din România premiați la International Science and Engineering Fair

DISTRIBUIȚI

Filip Bușcu, David Ghiberdic și Rareș Marinescu, elevi la Liceul Internațional de Informatică București, au luat premiu la categoria Engineering Technology: Statics and Dynamics. Ei au inventat și construit o aripă de avion capabilă să crească manevrabilitatea aeronavelor, să reducă consumul de carburant cu până la 5% și să inducă proprietăți de invizibilitate. Proiectul lor, intitulat Hawk Wing, a fost examinat vreme de trei zile de nouă comisii formate din reprezentanți ai marilor universități americane, ai marilor companii de tehnologie și chiar ai US Army. Faza finală a competiției a avut loc la Los Angeles, SUA.

Regeneron ISEF este considerat în unanimitate de mediul universitar american și britanic cea mai prestigioasă competiție STEM din lume, cu mult înaintea olimpiadelor internaționale de științe și este pentru prima dată când România a urcat pe podium. În fiecare an, mii de participanți din zeci de țări încearcă să obțină un premiu care, de obicei, aduce cu el accesul în universități din SUA și Marea Britanie. În 2024 au concurat peste 1800 de elevi din 76 de țări.

Am avut la dispoziție doar o lună să construim prototipul, să-l zburăm și să colectăm o parte din datele care ne confirmau teoria”, a declarat Filip Bușcu. „L-am construit de trei ori, fiindcă de două ori l-am prăbușit, dar se pare că tocmai înverșunarea noastră de a ne lupta până în ultima clipă le-a plăcut examinatorilor„, a adăugat el.

Elevii români au fost sprijiniți financiar de sponsori, cel mai important dintre ei fiind Hidroelectrica. „E uimitor ce pot să facă acești copii, cum pot forța tehnologia să sară etape și să obțină rezultate aplicabile imediat. Pentru noi a fost o oportunitate și o onoare să sprijinim financiar o echipă care a dus performanța românească în liga mare a științei„, a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica. La susținerea proiectului au contribuit și KPMG, Banca Transilvania și Fundația Culturală Magdalena și Ovidiu Buluc.

Filip Bușcu e inițiatorul și conducătorul programului spațial Romanian Orbital Mission, care a dus pe orbita Pământului sateliții ROM-2 și ROM-3, primii sateliți funcționali ai României. David Ghiberdic a făcut parte din echipa proiectului ROM-3, iar Rareș Marinescu e multiplu medaliat la olimpiadele internaționale de fizică.

În prezent, copiii sunt implicați în mai multe proiecte din domeniul aerospațial, printre care un satelit de dimensiuni mari, cu misiuni de cercetare avansată, construit în colaborare cu două mari universități americane.

1 COMENTARIU

  1. […] Filip Bușcu, David Ghiberdic și Rareș Marinescu, elevi la Liceul Internațional de Informatică București, au luat premiu la categoria Engineering Technology: Statics and Dynamics. Ei au inventat și construit o aripă de avion capabilă să crească manevrabilitatea aeronavelor, să reducă consumul de carburant cu până la 5% și să inducă proprietăți de invizibilitate. Proiectul lor, […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here