Acasă Politic ”Trioul de la Valencia”, un nou format de cooperare în UE și...

”Trioul de la Valencia”, un nou format de cooperare în UE și NATO la care participă România

DISTRIBUIȚI

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și omologii săi spaniol și polonez, José Manuel Albares Bueno și Zbigniew Rau, vor avea astăzi, la Valencia (Spania), o întâlnire trilaterală cu un format fără precedent, care va permite consolidarea schimburilor și acordului politic.

Inițierea acestui dialog trilateral reprezintă o materializare a cooperării celor trei țări la nivelul UE și NATO, în baza intereselor strategice similare și interconectate, chiar dacă sunt aflate la extremități diferite ale continentului european (Spania – în proximitatea Vecinătății Sudice/pe Flancul Sudic, respectiv România și Polonia – în proximitatea Vecinătății Estice/ pe Flancul Estic). În plus, fiecare dintre cele trei state exercită responsabilități speciale la frontiera externă a UE și NATO cu cele două Vecinătăți – Estic și Sudic.

Trilaterala de la Valencia va permite o mai bună înțelegere reciprocă la nivelul UE și NATO între cele trei state, cu obiectivul apropierii pozițiilor pentru coordonare și avansarea de priorități și acțiuni de interes comun, luând în considerare și percepțiile și evaluările proprii fiecărui stat în materie de riscuri și provocări cu care se confruntă, la acest moment, spațiul european și euroatlantic de securitate și valori.

Formatul trilateral România – Spania – Polonia este structurat în două părți, prima care va aborda probleme legate de Uniunea Europeană (axată pe prioritățile Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene, următoarele două Summituri ale Comunității Politice Europene de la Chișinu, din data de 1 iunie 2023, și din Granada, de la 5 octombrie 2023, reziliența strategică a Uniunii Europene, extinderea UE, problematica migrației, consolidarea spațiului Schengen, cooperare în materie de securitate energetică) și a doua, care se va concentra pe probleme de securitate în cadrul NATO și pe agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei (gestionarea consecințelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul pentru Ucraina și pentru ceilalți parteneri cel mai afectați de conduita Rusiei, în special Republica Moldova, prioritățile Summitului NATO de la Vilnius din acest an, provocările cu care se confruntă Vecinătatea Estic și Sudică la Marea Neagră, Marea Baltică, respectiv Marea Mediterană).

În cadrul reuniunii inaugurale a formatului trilateral, ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul ferm și multidimensional pentru Ucraina și va avea cu omologii săi un schimb de opinii privind modalitățile de coordonare pentru a oferi un sprijin consolidat Ucrainei și pentru mobilizarea susținerii la nivel internațional pentru Formula de Pace propus de Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, soluții privind tragerea la răspundere a Rusiei, reconstrucția și perspectiva europeană și euroatlantică ale acestei țări.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va menționa, de asemenea, importanța menținerii stabilității și securității Republicii Moldova și va evidenția importanța deschiderii negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova, în același timp cu Ucraina, în perspectiva finalului acestui an.

Totodată, ministrul afacerilor externe va exprima mulțumiri față de sprijinul ferm al Spaniei și Poloniei și va reitera importanța menținerii unei susțineri ferme și active din partea Spaniei și Poloniei în vederea finalizării aderării României la spațiul Schengen.

Ministrul Aurescu va reliefa, în cadrul discuțiilor trilaterale, așteptările României privind deciziile Summitului NATO de la Vilnius, cu accent pe consolidarea posturii de apărare și descurajare a NATO pe Flancul Estic,  sprijinul pentru Ucraina și pentru partenerii estici, în special Republica Moldova.

Oficialul român va prezenta, de asemenea, obiectivele Summitului Inițiativei celor Trei Mări și ale Forumului de Afaceri din marja acestuia, pe care România le va găzdui la București, la 6-7 septembrie 2023, cu invitarea participării comunităților de afaceri spaniole și polone la dezbaterile și proiectele din cadrul Forumului de Afaceri.

La finalul întâlnirii, cei trei miniștri vor semna declarația comună a „Trioului Valencia”, în care își confirmă dorința ca acest format să fie consolidat ca instrument de apropiere a pozițiilor dintre partenerii UE și Aliații NATO. Această declarație se referă la consultările politice ale celor trei miniștri de externe, așteptările și sprijinul pentru Președinția spaniolă a Consiliului UE, agenda europeană și securitate și apărare.

2 COMENTARII

  1. […] Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și omologii săi spaniol și polonez, José Manuel Albares Bueno și Zbigniew Rau, vor avea astăzi, la Valencia (Spania), o întâlnire trilaterală cu un format fără precedent, care va permite consolidarea schimburilor și acordului politic. Inițierea acestui dialog trilateral reprezintă o materializare a cooperării celor trei țări la nivelul UE […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here