Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri seara, într-o intervenție telefonică la Digi24, că puterea va da lege sau ordonanță de urgență pentru ”îndreptarea abuzurilor” din sentințele definitive, urmare a deciziei Curții Constituționale, care a admis a admis, cu majoritate de voturi, existența unui conflict între Parlament și Parchetul General din cauza protocoalelor secrete încheiate cu SRI, deși Curtea a precizat că decizia se aplică dosarelor care încă nu primit sentințe definitive.
”Pe mine, personal, vă mărturisesc faptul că nu m-a surprins deloc decizia Curţii Constituţionale de astăzi. Sigur, o aşteptam şi eu, ca mulţi dintre noi, cei implicaţi într-un fel sau altul în actul de justiţie, o aşteptam cu interes, dar, repet, nu m-a surprins. De ce anume? Pentru că justiţia, ştim noi, cu toţii, se realizează sau ar trebui să se realizeze în baza legii”, a afirmat Tudorel Toader.
Ministrul Justiției a spus că semnatarii protocoalelor au creat norme de procedură prin care să se instrumenteze probele într-o cauză penală și au conferit competențe de urmărire penală unei autorități care are competență doar în domeniul siguranței naționale. ”Semnatarii s-au substituit legiuitorului – au completat legea, au modificat legea, au adăugat la lege. Trebuie să intrăm într-o stare de normalitate – normalitate normativă, adică în opera legislativă, de reglementare, normalitate în activitatea de interpretare și aplicare a legii”, a adăugat el.
”Ce este de făcut în opinia mea și vă asigur că așa vom proceda. Trebuie să asigurăm normativ, dar și în practică interpretarea, aplicarea legii. Această revenire, această intrare în normalitate, această activitate care să se desfășoare în parametri constituționali. Noi nu vrem ca vinovații care au comis fapte penale să fie scăpați de sub rigorile legii penale, dar nu vrem ca într-o Românie europeană în anul 2019 să acceptăm încălcarea pe față, sfidătoare a legii chiar de către cei puși să o aplice corect”, a mai declarat Toder.
”Ce facem cu deciziile definitive pronunțate pe bază de protocoale sau de complete nelegal constituite? Sigur, trebuie să găsim remediul, pentru că într-un stat de drept nu poți să-i spui românului: Dle, asta e. (…) Ba putem face, adopta o reglementare juridică de natură să permită îndreptarea acestor abuzuri comise într-un caz, sau altul, sau altul, sau altul. (…) În opinia mea, dar nu decid doar eu, poate să o facă Parlamentul sau Guvernul foarte bine, vom adopta acte juridice de natură să permită îndreptarea acestor abuzuri”, a anunțat Tudorel Toader.
Întrebat dacă poate spune mai precis despre ce este vorba, Toader a replicat: ”V-am şi spus. Dacă am zis Parlamentul sau Guvernul, după caz, aşa spune şi Constituţia, Parlamentul care adoptă legi şi Guvernul care poate să adopte ordonanţe de urgenţă“.
Curtea Constituțională (CCR) a admis miercuri, cu majoritate de voturi, existența unui conflict între Parlament și Parchetul General din cauza protocoalelor secrete încheiate cu SRI.
În minuta Curții Constituţionale se precizează că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, precum şi Ministerul Public vor verifica, în cauzele pendinte, în ce măsură s-a produs o încălcare a dispoziţiilor referitoare la competenţa materială şi după calitatea persoanei a organului de urmărire penală şi vor dispune măsurile legale corespunzătoare.