Acasă Politic Ucraina: Comisia Europeană propune norme în materie de înghețare și confiscare a...

Ucraina: Comisia Europeană propune norme în materie de înghețare și confiscare a activelor oligarhilor care încalcă măsurile restrictive și ale altor persoane care au săvârșit infracțiuni

DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a propus ca încălcarea măsurilor restrictive impuse de UE să fie inclusă pe lista infracțiunilor incriminate de UE. Comisia propune, de asemenea, noi norme consolidate în materie de recuperare și confiscare a activelor, care vor contribui, de asemenea, la punerea în aplicare a măsurilor restrictive ale UE. Având în vedere continuarea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, este extrem de important ca măsurile restrictive impuse de UE să fie puse în aplicare pe deplin și să nu se tolereze ca încălcarea acestor măsuri să aducă beneficii celor care le încalcă. Propunerile de astăzi urmăresc să asigure faptul că activele persoanelor și ale entităților care încalcă măsurile restrictive pot fi efectiv confiscate în viitor. Propunerile au fost prezentate în contextul Grupului operativ „Înghețare și punere sub sechestru”, înființat de Comisie în luna martie.

Includerea încălcării măsurilor restrictive impuse de UE pe lista infracțiunilor incriminate de UE

În primul rând, Comisia a propus ca încălcarea măsurilor restrictive impuse de UE să fie inclusă pe lista infracțiunilor incriminate de UE. Acest lucru va permite stabilirea unui standard de bază comun în materie de infracțiuni și sancțiuni penale, aplicabil la nivelul întregii UE. La rândul lor, aceste norme comune ale UE vor facilita investigarea, urmărirea penală și pedepsirea încălcărilor măsurilor restrictive în toate statele membre.

Încălcarea măsurilor restrictive îndeplinește criteriile prevăzute la articolul 83 alineatul (1) din TFUE, constituind o infracțiune în majoritatea statelor membre. În plus, este o infracțiune deosebit de gravă, întrucât poate contribui la menținerea amenințărilor la adresa păcii și a securității internaționale și are un caracter transfrontalier clar, care necesită un răspuns uniform la nivelul UE și la nivel mondial.

Pe lângă această propunere, Comisia prezintă și o comunicare, însoțită de o anexă, în care descrie elementele care ar putea fi incluse într-o viitoare directivă privind sancțiunile penale. Printre infracțiunile posibile s-ar putea număra: participarea la acțiuni sau activități care urmăresc eludarea directă sau indirectă a măsurilor restrictive, inclusiv prin ascunderea activelor; neînghețarea fondurilor care aparțin unei persoane/entități desemnate ori care sunt deținute sau controlate de aceasta; sau desfășurarea de activități comerciale, cum ar fi importul sau exportul de produse care fac obiectul unor interdicții comerciale.

De îndată ce statele membre ale UE vor conveni asupra inițiativei Comisiei de a extinde lista infracțiunilor incriminate de UE, Comisia va prezenta o propunere legislativă pe baza comunicării și a anexei care însoțesc propunerea.

Consolidarea normelor UE privind recuperarea și confiscarea activelor pentru a include măsurile restrictive impuse de UE

În al doilea rând, Comisia prezintă o propunere de directivă privind recuperarea și confiscarea activelor, al cărei obiectiv principal este de a asigura faptul că autorii infracțiunilor nu obțin beneficii de pe urma infracțiunilor lor. Propunerea prevede, așadar, ca autorii infracțiunilor să fie deposedați de câștigurile obținute în mod ilicit și să se limiteze capacitatea acestora de a săvârși alte infracțiuni. Normele propuse se vor aplica, de asemenea, în cazul încălcării măsurilor restrictive, fiind prevăzută urmărirea, înghețarea, gestionarea și confiscarea efectivă a câștigurilor obținute din încălcarea măsurilor restrictive.

Propunerea modernizează normele UE privind recuperarea activelor, printre altele prin:

extinderea mandatului birourilor de recuperare a activelor pentru a face posibilă urmărirea și identificarea rapidă a activelor aparținând persoanelor și entităților care fac obiectul măsurilor restrictive ale UE. Aceste competențe vor fi valabile și în cazul activelor provenite din săvârșirea de infracțiuni, inclusiv prin prevederea posibilității înghețării de urgență a bunurilor atunci când există riscul dispariției activelor respective;

extinderea posibilităților de confiscare a activelor provenite din săvârșirea unui set mai larg de infracțiuni, printre care este inclusă și încălcarea măsurilor restrictive ale UE, odată ce va fi adoptată propunerea Comisiei privind extinderea listei infracțiunilor incriminate de UE;

înființarea de birouri de gestionare a activelor în toate statele membre ale UE, astfel încât să se asigure faptul că bunurile înghețate nu își pierd valoarea, prevăzându-se posibilitatea vânzării activelor înghețate care se pot deprecia ușor sau a căror întreținere este costisitoare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here