Acasă Social UE, noi discuţii cu privire la o reacție coordonată după creşterea numărului...

UE, noi discuţii cu privire la o reacție coordonată după creşterea numărului infecţiilor cu COVID-19 în China

DISTRIBUIȚI

Președinția suedeză a Consiliului UE a convocat pentru miercuri, 4 ianuarie, o reuniune a mecanismului integrat de răspuns politic la criză (IPCR) al Consiliului pentru a discuta coordonarea posibilelor cerințe pentru intrarea în UE.

Eliminarea restricțiilor de ieșire din China, combinată cu răspândirea tot mai mare a COVID-19 în țară, a determinat necesitatea unei acțiuni comune la nivel european.

„Președinția urmărește o abordare comună a UE în ceea ce privește posibila introducere a cerințelor de intrare. Este important să luăm rapid măsurile necesare”, a declarat ministrul suedez pentru afaceri sociale și sănătate publică, Jakob Forssmed.

La ultima discuţie pe această temă, care a avut loc în 29 decembrie 2022, Italia a cerut introducerea testării obligatorii a călătorilor care vin din China, însă discuțiile nu au ajuns la nici un rezultat.

Comisarul european pentru sănătate, Stela Kyriakides, a transmis atunci, printr-o scrisoare adresată guvernelor statelor din blocul comunitar, că ar trebui să se ia în considerare extinderea imediată a secvențierii genomice a infecțiilor cu COVID-19 și monitorizarea apelor uzate, inclusiv în aeroporturi, pentru a se detecta apariția de tulpini noi, având în vedere creșterea numărului de infecții din China.

Ea a avertizat că blocul comunitar ar trebui să fie foarte vigilent, deoarece nu prea există date epidemiologice și de testare fiabile în privința Chinei.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile a transmis în 3 ianuarie 2023 că numărul cazurilor de COVID-19 a atins un nivel record în China continentală, atingând nivelul maxim la 2 decembrie 2022. În ultimele trei săptămâni, incidența a scăzut, probabil și din cauza unui număr mai mic de teste efectuate, ceea ce a dus la detectarea unui număr mai mic de infecții. Există în continuare o lipsă de date fiabile privind cazurile de COVID-19, internările în spitale, decesele, precum și capacitatea și gradul de ocupare al Unităților de Terapie Intensivă (ICU) în China. În săptămânile următoare este de așteptat ca numărul cazurilor de infecții cu SARS-CoV-2 și presiunea asupra serviciilor de sănătate din China să crească în săptămânile următoare din cauza imunității scăzute a populației și a relaxării intervențiilor non-farmaceutice, dar ” variantele care circulă în China circulă deja în UE și, ca atare, nu reprezintă o provocare pentru răspunsul imun al cetățenilor UE/SEE. În plus, cetățenii UE/SEE au niveluri relativ ridicate de imunizare și vaccinare.

De aceea nu recomandă măsuri speciale de testare a călătorilor care sosesc în Uniunea Europeană”.

Statele Unite au impus însă măsura, la fel India, Marea Britanie, în plus, câteva state din Uniune, între care Italia, Franța sau Spania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here