Acasă Anchete ULTIMA NOAPTE DE LINIȘTE, ÎNTÂIA NOAPTE DE INSOMNII PENTRU MULȚI POLITICIENI DIN...

ULTIMA NOAPTE DE LINIȘTE, ÎNTÂIA NOAPTE DE INSOMNII PENTRU MULȚI POLITICIENI DIN ROMÂNIA

DISTRIBUIȚI

NIRO_2NIRO, de la Ponta, Sârbu, Blaga, Udrea și Cocoș la Traian Băsescu

Noaptea de luni spre marți, de la începutul acestei săptămâni, a fost una cu adevarat furtunoasă. Se poate spune că a fost ultima noapte de liniște și întâia noapte de insomnii pentru multi politicieni din România, de la cel mai înalt nivel. Desigur, ne referim la ceea ce s-a intamplat și continuă să se întâmple în „Dosarul Microsoft”.

Fostul ministru PDL al Telecomunicațiilor, Gabriel Sandu, a deschis sarabanda reținerilor, a urmat la foarte scurt timp afaceristul Dorin Cocoș, dupa care Dumitru Nicolae sau Nicu Niro, așa um îl alintă Traian Băsescu. Spre dimineață, după cam 18 ore de audieri, Gheorghe Ștefan, primarul din Piatra- Neamț, a fost și el faultat de procurorii DNA, care au dictat un ”Pinalti” de 24 de ore.

Despre Gabriel Sandu și Dorin Cocoș, în presă, deja s-au scris tone de materiale, iar pe TV am văzut sute de minute live despre motivele ce au stat în spatele reținerii lor. Aproximativ la fel și despre Gheorghe Ștefan ”Pinalti”, un lider politic marcant din multe puncte de vedere. Mai puțin, aproape spre deloc, pare să fi fost abordat subiectul reținerii de către DNA a lui Nicu ”Niro”, omul de afaceri care controlează printre altele complexul Dragonul Roșu, de lângă complexul comercial Europa, probabil locul unde evaziunea fiscală înseamnă anual chiar și bugetul unor primării foarte mari.

Ca o paranteză. Spre exemplu, bugetul anual al primăriei conduse de Piedone în Sectorul 4 este de cam 100 de milioane de euro anual, iar cel al Capitalei este undeva la un miliard de euro/ anual. Evaziunea la Dragonul Roșu deținut de Nicu Niro este de cam (atenție!) 300 de milioane de euro pe an, conform unei estimări a celor de la jurnalul.ro. Este chiar mai mare decât presupusa fraudă a giganților de la Lukoil și aproape egală cu prejudiciul estimat din Dosarul Retrocedărilor. Așadar, evaziunea din curtea de cam 6 hectare (pe această suprafață se întinde Complexul Europa) a lui Dumitru Nicolae este una de necrezut.

Totuși, Nicu ”Niro” a ajuns ”client” al DNA nu din cauza evaziunii fiscale de la complexul Europa, ci din cauza unor acuzații de trafic de influență și solicitarea unei șpăgi de 7,6 milioane de dolari de la Fujitsu Siemens pentru a interveni la miniștrii Dan Nica și Șerban Mihăilescu.

Iată însă cine este Dumitru Nicolae

Nicu Niro este nimeni altul decât finul vicepremierului Gabriel Oprea, ocupând și funcția de secretar general adjunct în rândul UNPR. În același timp, Nicu Niro este omul de bani pentru un număr impresionant de politicieni. Omul de afaceri este prezentat, de oameni politici pe care îi catalogăm drept a fi lideri grei ai partidelor, ca fiind ”generalul” tuturor baronilor sau celor care pretind că sunt la butoanele politicii din România.

Conexatul Nicu Niro

Nicu Niro: “Am sponsorizat partidele politice. Nu unul, ci pe toate. Numai in 2006 am facut donatii si sponsorizari de un milion de euro”

Dumitru Nicolae Niro a devenit de curând înrudit cu vicepremierul Gabriel Oprea, mâna dreaptă în momentul de față a lui Victor Ponta. Vicepremierul l-a cununat pe Niro la începutul lunii septembrie a anului 2014, iar conform celor de la reportervirtual.ro, la nunta patronului complexului Europa, invitații au fost doar unul și unu: Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Elena Udrea, Dorin Cocoș, Cozmin Gușă, realizatorul TV, Rareș Bogdan. Nu au lipsit nici doi dintre foștii capi ai SRI, Virgil Măgureanu și ultimul șef al Securității, Iulian Vlad. Prezenta laolaltă a tuturor acestor nume spune foarte multe despre legăturile strânse și extrem de diversificate ale lui Nicu ”Niro”.

În plus, ca un fel de întărire a relațiilor, Niro- Oprea, copilul lui Niro o are ca nașă chiar pe Ana Oprea, fiica liderului UNPR.

Oprea şi Niro în ONG-ul Casa România-China

Presa a relatat că Nicolae Dumitru şi firmele sale au avut parteneriate de afaceri cu oameni de afaceri sau companii din China. El este secretar general al Casei România-China, o ONG al cărei scop autodeclarat este ”promovarea şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie între România şi China”. Directorul ONG-ului este chiar Gabriel Oprea, şeful UNPR. În 2012, Nicolae Dumitru a decis să își facă intrarea oficial în politică și a ales chiar partidul nașului, UNPR. Evoluția politică în rândul progresiștilor a fost foarte rapidă (Cum altfel?!), și ocupă în prezent funcția de secretar general adjunct, fiind oficial omul trei în partid. Dumitru are şi funcţia de preşedinte al departamentul UNPR pentru “Relaţia cu mediul de afaceri”.

Niro – Victor Ponta – Ilie Sârbu și legăturile imobiliare

Legătura dintre aceștia trei, din câte știm până în momentul de față, este una cu iz imobiliar. Daciana Sârbu și premierul Victor Ponta dețin împreună, în complexul de lux al lui Niro de pe șoseaua Ștefan cel Mare, două apartamente. Un apartament în același complex are și Ilie Sârbu.

Istoricul achizițiilor imobiliare ale familiei Ponta și Sârbu începe în ianuarie 2007, când soția premierului, Daciana Sârbu, a semnat un precontract de vânzare-cumpărare cu “Central Residential Park S.A.”, unde acționar majoritar era “NIRO ’95 Impex”, firma lui Nicu ”Niro”, (atenție, acționar în acest proiect imobiliar erau și Running Total și Menedil, două din firmele care sunt implicate în dosarul de corupție Microsoft). Apoi, în data de 20 decembrie 2007 Daciana Sârbu achita, printr-un credit, suma de 766.000 de lei apartamentul de lux de 167 mp din acel complex rezidențial.

Ținând cont de schimbul valutar din anul 2007, înseamnă ca soția lui Victor Ponta a plătit pentru acest apartament 240.000 de euro. Apartamentul, conform declarației de avere, este pe numele Dacianei Sârbu, asa cum relateaza cei de la gândul.info.

Apoi, în 2012, cu două luni înainte de a fi nominalizat șef al Guvernului, Victor Ponta a achiziționat încă un apartament de lux în același cartier, vânzătorul fiind de data aceasta o companie offshore și nu dezvoltatorul acestui proiect imobiliar și anume firma lui Nicu Niro. Probabil că premierul s-a gândit că nu e bine pentru imaginea sa politică să fie văzut drept un client imobiliar direct al lui Niro.

În 2009, și tatăl Dacianei Sârbu, senatorul PSD, Ilie Sârbu, a decis achiziționarea unui apartament în “Central Residential Park”. Probabil că motivația acestuia a fost aceea ca întreaga familia să fie reunită în același loc.

Vasile Blaga, ministrul care i-a ”facilitat” lui Niro construirea complexului unde locuiesc câțiva din șefii politici și ai serviciilor secrete din România.

Nicolae Dumitru a achiziţionat Moara Dâmboviţa S.A. în martie 2004 şi a demolat clădirile care stânjeneau ridicarea noului cartier rezidenţial în primăvara lui 2004.

Apoi, în anul 2005, cartierul rezidențial de peste 70 de milioane de euro al lui Nicu ”Niro” avea nevoie de ”spații libere” pentru a se dezvolta propice.

Conform Grupului de Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică, Vasile Blaga ar fi facilitat construirea cartierului lui ”Niro”, prin două hotărâri de Guvern iniațite de liderul PDL în 2005 și 2006.

Ce prevedeau cele două HG-uri inițiate de Blaga?

În 2005, Vasile Blaga, ministru al Internelor în 2005, a inițiat o Hotărâre de Guvern prin care s-a cerut ”aprobarea trecerea din domeniul public al statului in domeniul privat al statului a unor constructii aflate in administrarea Ministerului Administratiei si Internelor, situate in municipiul Bucuresti, sos. Stefan cel Mare nr. 13, sectorul 2, identificate potrivit anexei care face parte integranta din prezenta hotarare”. Și, cumva fără să ne surprindă, s-a adoptat această Hotărâre de Guvern. (Vezi aici Hotărârea de Guvern 1198/2005 )

Apoi, surprinzător sau nu, Blaga a mai inițiat aprilie 2006 o HG (vezi aici Hotărârea de Guvern), care era un soi de continuare a celui din 2005, care prevedea ”trecerea din domeniul public al statului in domeniul privat al acestuia a unei constructii aflate in administrarea Ministerului Administratiei si Internelor, situata in municipiul Bucuresti, str. Dinu Vintila nr. 6-6A, Sectorul 2, identificata potrivit anexei care face parte integranta din prezenta hotarare” și că ”trecerea in domeniul privat al statului a constructiei prevazute la art. 1 se face in vederea scoaterii din functiune si casarii acesteia.”

Terenul de sub aceste clădiri în spatele IGPR consta în 796 de metri pătrați de clădiri și birouri și 241 de metri patrati de garaje, totalizând o suprafață de 1037 de metri patrați.

În 16 aprilie 2007, întrebat de aceste HG din 2005 și 2006, privind trecerea unor construcții din proprietatea MAI în domeniul privat al statului, Blaga a explicat că a fost contruit Centrul Naţional de Comunicaţii şi Informatică al Poliţiei” și că ar urma să fie construit și un ” un garaj cu parter şi cinci etaje care va adăposti o parte din cele 6.000 de autoturisme cu care Poliţia Română a fost dotată în cursul anului trecut”, conform grupul.ro.

Totuși acest Centru național de comunicații a fost construit doar pe o suprafață de 252 mp, din cei 1037 mp, conform celor de la Grupul de Investigații politice.

Restul terenului, aproape 800 de metri patrați în buricul Bucureștiului, au fost trecuți din subordinea MAI în domeniul privat al statului.

Vasile Blaga a explicat tot în 2007 că inițiativa a fost de fapt a subordonaților săi din IGPR și că el, în calitate de ministru, doar a semnat-o. La acel moment șeful IGPR era chestorul Dan Fătuloiu.

Concluzia lui Mugur Ciuvică cu privire la Hotărârile du Guvern inițiate de Vasile Blaga în 2005 și 2006 este următoarea: nici Vasile Blaga, nici IGPR nu pot explica o problemă simplă: cum se face că ministrul de Interne a decis casarea unor clădiri aflate exact la cele două intrări ale cartierului construit de Niro: Şoseaua Ştefan cel Mare nr. 13 şi str. Dinu Vintilă nr. 6.

Prin aceste Hotărîri de Guvern date cu dedicaţie, ministrul de Interne Vasile Blaga a decis dezafectarea şi demolarea unor clădiri ale IGP care împiedicau dezvoltarea ansamblului imobiliar al grupului NIRO, mai precizează directorul GIP, Mugur Ciuvică.

Ioan Rus a vrut să cumpere în 2006 un apartament de la Nicu Niro ca să stea la București, după câștigarea alegerilor de către Adrian Năstase- doar că alegerile au fost în 2004 !

Pur întâmplător, ne-am gândi, în decembrie 2006, fostul ministru de interne Ioan Rus semna şi el un contract pentru achiziţia unui apartament în acest cartier de lux din spatele IGPR, mai precizează cei de la România Liberă. “Habar n-am. Eu pe NIRO nu l-am vazut in viata mea. Gabi Oprea mi-a spus la un moment dat. Eram vicepresedinte al partidului si m-am gandit că va castiga Nastase alegerile, ca nu stiu ce si poate stau in Bucuresti, sa-mi iau un apartament in Bucuresti. Dupa aia am zis ca nu mai vin in Bucuresti niciodata si l-am dat”.

Potrivit celor de la România Liberă, lui Ioan Rus i-a fost atrasă atentia ca Adrian Nastase nu mai avea alegeri de castigat ulterior lunii decembrie 2006, momentul cand fostul ministru de Interne a semnat hartiile de achizitie a apartamentului. La celor de la România Liberă, Ioan Rus si-a rectificat declaratia: “Nu stiu ce m-am gandit atunci si cine mi-a spus”, justificandu-si confuzia prin faptul ca au trecut multi ani de la acel moment si intre timp s-a asternut uitarea.

Nicu Niro, partener de afaceri cu Dorin Cocoș și Elena Udrea

În iunie 2006, prezidențiabilul PMP, Elena Udrea şi soțul acesteia, Dorin Cocoş, au înfiinţat firma NEW GLOBAL INVESTMENTS SRL în care deţineau fiecare cîte 25% din acţiuni. Nicu ”Niro” era partenerul soţilor Cocoş în NEW GLOBAL INVESTMENTS SRL era o altă firmă, deţinând restul de 50% din acţiuni. NEW GLOBAL INVESTMENTS SRL a funcţionat timp de cîteva luni, până ce a fost radiată în martie 2007, conform datelor furnizate de Ministerul Finanțelor. Totuși, despre datele financiare ale acestei firme nu găsim niciun fel de informații, așadar profitul sau cifra de afaceri rămâne o necunoscută. De reamintim faptul că Nicu ”Niro” a fost, la începutul anilor 1990, partener de afaceri și controversatul afacerist Nicu Gheară.

Nicu Niro și legătura strânsă cu jurnalistul – consultantul Dan Andronic

Consultantul politic și jurnalistul Dan Andronic s-a căsătorit în 2008 la Monte Carlo, iar conform informațiilor furnizate de adevărul.ro, acesta a decis să aibă doua perechi de nași bogati și celebri: familiile lui Dan Ioan Popescu si Nicolae Dumitru Niro.

Dan Andronic, a fost consultant politic pentru o lungă perioadă atât pentru PNL, cât și pentru PSD, cât și al lui Băsescu, Năstase sau Tăriceanu.

Nicu Nico, șef peste o bună parte din mass-media

Conform informațiilor apărute în presă, Niro este în spatele mai multor trusturi media. Finul său Dan Andronic este patronul EVZ și al revistei Capital. Apoi, potrivit gândul.info, televiziunea B1 a fost susținută financiar de Nicu ”Niro”. Acesta din urmă, conform celor de la reportervirtual.ro, ar fi și co-deținătorul site-ului adevărul.ro. Această dezvăluire îi aparține lui Cozmin Gușă, care vorbește despre Niro ca fiind co-acționar trustului Adevarul.

Foști șefi ai Securității, Serviciilor Secrete sau ai Poliției Române, subordonații lui Nicu Niro

Într-un interviu acordat celor de la România Liberă, Nicu Niro explică că are printre angajații săi mai mulți șefi din Poliția Română și din serviciile secrete ale României.

”Nu este un secret acest lucru. Mi-am ales specialisti care sa ma ajute sa pastrez legalitatea in societatile mele. Nu sunt eu cel mai destept de aici, tocmai de aceea mi-am selectat un personal care sa ma ajute. Numai ca nu sunt simpli angajati, ci directori executivi la diferite firme pe care le am.

Noni Cornateanu, fostul sef al Politiei Judiciare Bucuresti, generalul Dan Gheorghe, ex-director adjunct la SIE, adjunct la USLA, SRI, SIPA si 0962, fosta 0215. Mai este director executiv in grup si colonelul (r) Ilie Suba, care a fost primul sef al USLA. De ceva vreme, il am alaturi pe colonelul (r) Ion Badea, care a iesit la pensie de pe functia de purtator de cuvant al DNA. El este director de imagine. Am angajat peste 20 de fosti ofiteri din diferite structuri. De aceea va spun ca este aberant ca lumea ma asociaza cu lumea interlopa”, afirma Dumitru Nicolae în 2007.

Așadar, Nicu Nico a adunat know-how și în zona instituțiilor de forță din România, precum Serviciile Secrete și Poliția România. Aceste câteva nume de politicieni enumerate mai sus, ne arată un lucru: politicienii de frunte din România, indiferent de partidul politic, au un numitor comun: pe Dumitru Niro Nicolae.

Relațiile politice și de afaceri ale lui Dumitru Nicolae dovedesc că acesta este un adevărat general pe frontul politic, informațional și de afaceri. În toate aceste raporturi, Niro este pe o poziție de putere. Ba acționar majoritar, ba cel care i-a finanțat pe politicieni. În nici o situație, Niro nu este sau nu a fost cel aflat într-o poziție inferioară cuiva.

Arestarea lui Nicu ”Niro” are o importanță simbolică mult mai mare decât cea a lui Dorin Cocoș

Reținerea pentru 30 de zile a lui Niro poate însemna prăbușirea unui sistem de finanțare care a asigurat funcționarea și dezvoltarea partidelor politice din România, pe unii politicieni i-a inventat la propriu și apoi i-a dus pe culmile succesului politic. Știm bine, banii și politica merg ca unse mâna-n mâna. Când banii dispar, dispar și mulții din oamenii politici. Astfel, arestarea lui Nicu ”Niro”, cel care este balamaua dintre viața politică și multe dintre instituțiile media, reprezintă un adevărat cutremur pe scena politică din România. Când balamaua se rupe, unii din politicienii noștri vor dispărea din peisaj.

Să fie asta o explicație pentru care, conform relatărilor unei părți semnificative din presă, avem impresia că doar Gabriel Sandu și Dorin Cocoș au fost scoși la înaintare în presă, în timp ce Nicolae Dumitru, reținut și el de DNA în dosarul Microsoft, cu implicații și conexiuni mult peste cele ale lui Cocoș, observăm că ”beneficiază” de un oarecare menajament în ceea ce privește acuzele la adresa sa?

Nici în presă, mai ales în cea audio-vizuală, nu prea am auzit prea multe detalii despre reținerea lui Niro, în comparație cu modul în care am fost ”bombardați” cu informații privindu-l pe Dorin Cocoș sau Gabriel Sandu.
Dacă ne uităm cu atenție la cum au fost difuzate știrile despre reținerile din dosarul Microsoft de unele trusturi media, fără să dăm nume totuși, observăm că pe burtierele unor televiziuni am văzut un mod inexact de a transmite informația. Se vorbea de doar trei arestați, când știm că lotul Microsoft este unul de patru.

Cumva, un telespectator care își ia informația doar de la aceea televiziune nu va afla niciodată ca Dumitru Niro a fost reținut de DNA, ci doar ministrul PDL Gabriel Sandu, Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan ”Pinalti”.

Concluzia este una cât se poate de scurtă și constă în trei întrebări: Nicu Niro este clar în topul celor mai influenți și ”talentați” lobbyiști politici, din România ultimilor 25 de ani. Acesta personaj a acționat ca o punte între politică, media și afaceri. Altfel spus, Nicu ”Niro” este balamaua perfectă dintre politică și mass-media, relația peste care a presărat și un pic de servicii secrete.

Într-un fel sau altul, acesta este în relații extrem de strânse cu toți politicienii care conduc principalele partide din România, controlează o bună parte din mass-media și pare să îi aibă în buzunar pe mulți din politicienii din România, mai ales pe aceia care pun mai presus ideologia financiară, decât pe cea politică.

Dacă analizăm toate legăturile cu greii principalelor partide in România, la care adăugăm influența uriașă pe care o are într-o anumită parte a mass-media, apoi gândindu-ne ce tip de angajați, mulți cu ochi albaștri, are în firmele sale, ajungem să ne punem întrebarea: cu cine nu are legături Nicu Niro?

Alte două întrebări pe care noi ni le-am pus, unele cu iz de milioane de euro, la care, recunoaștem, încă nu am găsit un răspuns, sunt următoarele: 1. De ce oare nu vorbește nimeni de arestarea lui Nicu ”Niro”? 2. Arestarea pentru 30 de zile a lui Nicu ”Niro” va însemna și căderea unui imperiu care asigura și articula politica cu mass-media? – sursa: www.psnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here