Comisia Europeană și Președinția suedeză a Consiliului UE au organizat luni, 20 martie, Conferința internațională a donatorilor în sprijinul populațiilor din Turcia și Siria, afectate de seismul din 6 februarie 2023. Prezent la conferință, șeful diplomației române a anunțat, în cadrul sesiunii dedicate anunțării angajamentelor financiare, un nou pachet de asistență financiară din partea României, în valoare totală de 1,3 milioane de euro.
Bogdan Aurescu a afirmat angajamentul României pentru continuarea susținerii eforturilor umanitare, de ajutorare a populației afectate din cele două state, precum și pentru demersurile de redresare și reconstrucție care vor fi demarate și a reamintit că România a fost primul stat membru UE care a acordat asistență în teren prin trimiterea echipelor de căutare și salvare și a echipelor medicale în Turcia și produselor de primă necesitate în Siria, prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE.
Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat, totodată, importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Turcia, legăturile umane strânse și nivelul foarte bun al colaborării dintre cele două state.
În cadrul reuniunii, ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Mevlut Çavuşoğlu, i-a mulțumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru susținerea promptă și substanțială a României în contextul cutremurului.
În același timp, a evidențiat asistența umanitară de urgență acordată de România pentru populația siriană puternic afectată de cutremur, pe fondul situației umanitare deja grave din ultimii ani și al suferințelor generate de război și instabilitate. A subliniat, în acest context, importanța identificării unei soluții politice pentru o pace durabilă în Siria, pe baza inițiativelor existente la nivelul ONU. A reiterat sprijinul pentru eforturile Reprezentantului Special al ONU și pentru avansarea inițiativei sale Step-by-step.
Contribuția anunțată de România cu prilejul Conferinței prevede 600.000 de euro sub formă de asistență umanitară, împărțită în mod egal în beneficiul populațiilor din cele două state, precum și 700.000 de euro pentru sprijinirea eforturilor de redresare rapidă din Turcia. Acest nou angajament financiar completează asistența umanitară în natură deja acordată Siriei, constând în peste 43 de tone de echipamente de cazarmament, haine, alimente și peste 10 tone de medicamente și materiale sanitare de primă necesitate, care au fost distribuite populației siriene din toate zonele afectate de cutremur.
Peste 60 de delegații din Uniunea Europeană, statele membre și partenerii acesteia, inclusiv ONU, instituții financiare internaționale și europene precum BEI și BERD, și alte părți interesate relevante s-au întâlnit la Bruxelles pentru a mobiliza sprijinul pentru oamenii din Turcia și Siria după cutremurele devastatoare din februarie 2023 și pentru a coordona răspunsul în zonele afectate din ambele țări.
Sesiunea de angajamente a fost prezidată de comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, și de ministrul suedez pentru cooperare internațională pentru dezvoltare și comerț exterior, Johan Forssell. Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a prezentat impactul cutremurelor și răspunsul imediat la situații de urgență în Turcia și Siria.
Angajamentul total al acestei Conferințe internaționale a donatorilor se ridică la 7 miliarde de euro, din care 6,05 miliarde de euro în granturi și împrumuturi pentru Turcia și 950 de milioane de euro în granturi pentru Siria. Comisia Europeană și statele membre ale UE, precum și Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare reprezintă mai mult de 50% din acest angajament total de granturi, cu 3,6 miliarde euro.
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]