Home Politic Un nou proiect de twinning pentru consolidarea capacității Parlamentului Republicii Moldova și...

Un nou proiect de twinning pentru consolidarea capacității Parlamentului Republicii Moldova și a rolului acestuia în procesul de aderare la UE

Parlamentul României, partener junior

SHARE
sursa foto: https://www.presidency.ro

Parlamentului României i s-a atribuit, miercuri, 16 octombrie, proiectul de twinning „Consolidarea capacității Parlamentului Republicii Moldova și a rolului acestuia în procesul de aderare la UE”, în calitate de partener junior, într-un consorțiu format din Grecia (partener senior), Italia, Ungaria și Austria, precum și experți din partea Parlamentului Olandei.

Obiectivul specific al twinning-ului este asigurarea procesului legislativ eficient, transparent și participativ, în contextul apropierii de acquis-ul UE, precum și consolidarea supravegherii de către Parlamentul Republicii Moldova sub forma unei mai mari responsabilități pentru deciziile Guvernului.

„Este pentru prima dată când Senatul României câștigă un proiect de twinning. Implicarea și profesionalismul echipelor celor două Camere ale Parlamentului României, alături de omologi din celelalte state partenere, au asigurat atribuirea acestui proiect instituției noastre. Suntem onorați că expertiza specialiștilor din Senat și Camera Deputaților va contribui la dezvoltarea activităților Parlamentului Republicii Moldova”, a declarat Izabela Chencian, Secretar general adjunct al Senatului României și lider junior în cadrul proiectului. Aceasta a subliniat că „participarea României este încă o oportunitate pentru schimbul de bune practici între Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova și va asigura și consolidarea cooperării la nivelul tuturor statelor implicate”.

Proiectul va avea o durată de doi ani și va fi materializat prin trei componente, concepute pentru a oferi sprijinul necesar Parlamentului Republicii Moldova, respectiv: evaluarea și consolidarea capacităților Parlamentului Republicii Moldova de a analiza, elabora și modifica legislația în contextul apropierii de UE; consolidarea capacităților instituționale ale Parlamentului pentru a exercita mai eficient controlul asupra Guvernului, precum și optimizarea procedurilor interne ale Parlamentului pentru a face față în mod eficient volumului crescut al activității  legislative și pentru asigurarea transparenței.

Nu este primul proiect de twinning pe această temă, în perioada 2017-2019 fiind derulat un proiect similar cu implicarea unor experți din Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Letonia, Franța și Belgia.

1 COMMENT

  1. […] Parlamentului României i s-a atribuit, miercuri, 16 octombrie, proiectul de twinning „Consolidarea capacității Parlamentului Republicii Moldova și a rolului acestuia în procesul de aderare la UE”, în calitate de partener junior, într-un consorțiu format din Grecia (partener senior), Italia, Ungaria și Austria, precum și experți din partea Parlamentului Olandei. Obiectivul specific al twinning-ului este asigurarea […] Citeste mai mult […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here