Persoanele care identifică, atât pe perioada campaniei electorale, cât și în preziua și ziua votului, materiale publicitare politice online neconforme pe platformele online foarte mari pot transmite o plângere către Biroul Electoral Central (BEC). Dacă plângerea este întemeiată, BEC emite o decizie de a acționa împotriva conținutului ilegal, care este transmisă platformelor online foarte mari prin intermediul Autorității Electorale Permanente (AEP). Campania electorală se derulează în perioada 04 aprilie – 03 mai, ora 07:00.
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), în calitate de coordonator al serviciilor digitale național, a lansat o secțiune în care pot fi identificate informațiile necesare. Secțiunea mai cuprinde ghidul de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor realizat de Autoritatea Electorală Permanentă, precum și informații despre cum se raportează un posibil conținut ilegal pe marile platforme online.
Mecanismul de soluționare a plângerilor privind campania electorală online
Persoanele care identifică, atât pe perioada campaniei electorale, cât și în preziua sau ziua votului, materiale publicitare politice online neconforme pot să transmită o plângere, conform modelului pus la dispoziție de Biroul Electoral Central, aici.
Dacă materialele publicitare politice online neconforme sunt găzduite pe o platformă foarte mare, plângerea trebuie transmisă BEC.
Plângerile cu privire la materialele publicitare politice neconforme care sunt găzduite online, dar nu pe marile platforme, se trimit către birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București sau Biroului electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate, după caz.
Biroul Electoral Central, birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București și biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate au calitatea de autorități relevante, conform OUG nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025.
În funcție de platforma online vizată, autoritatea relevantă emite o decizie pentru soluționarea plângerilor, în situația în care conținutul reclamat este identificat ca ilegal. Decizia de a acționa împotriva conținutului ilegal se comunică de îndată Autorității Electorale Permanente. AEP va transmite decizia către platformele care trebuie să elimine materialul publicitar în cauză.
Deciziile Biroului Electoral Central pot fi contestate la Curtea de Apel București, în termen de 48 de ore de la afișarea acestora pe pagina de internet a Biroului Electoral Central.
Totodată, deciziile se aduc la cunoștință publică prin emiterea unui comunicat de presă și prin afișare la loc vizibil la sediul biroului electoral emitent și pe pagina de internet a acestuia.
Regulamentul privind serviciile digitale
Regulamentul privind serviciile digitale nu împuternicește coordonatorii serviciilor digitale să se pronunțe cu privire la legalitatea sau veridicitatea conținutului online, ci creează mecanisme de diligență pentru ca platformele online să protejeze drepturile fundamentale. Astfel, Regulamentul privind serviciile digitale nu urmărește să se ajungă la moderarea excesivă a conținutului din mediul online, ci are în vedere ca platformele online să gestioneze conținutul utilizatorilor în mod diligent, consecvent, transparent și conform legii, în special respectând dreptul fundamental la libertatea de exprimare și informare.
Pentru a proteja libertatea de exprimare, Regulamentul privind serviciile digitale obligă platformele online să:
explice clar în termenii și condițiile lor cum moderează conținutul și să aplice aceste reguli în mod consecvent și echitabil;
ofere utilizatorilor expuneri detaliate cu privire la motivele pentru care conținutul sau contul lor a fost restricționat sau eliminat;
creeze sisteme interne de soluționare a plângerilor, care permit utilizatorilor să conteste deciziile de moderare direct la furnizorul platformei online.
ANCOM este coordonator național al serviciilor digitale, fiind responsabilă de supravegherea aplicării Regulamentului privind serviciile digitale în România.
În calitate de coordonator, ANCOM verifică modul în care furnizorii de servicii intermediare, stabiliți sau care au reprezentantul legal desemnat pe teritoriul României, respectă obligațiile ce le revin conform Regulamentului privind serviciile digitale.
Trebuie înțeles că rolul ANCOM nu presupune, în niciun fel, moderarea de conținut. Aceasta este și rațiunea pentru care plângerile referitoare la conținutul ilegal nu sunt soluționate de către ANCOM, ci de către autoritățile relevante, adică acele autorități care au atribuții de supraveghere și control pe un anumit domeniu. Instituțiile sau autoritățile publice ce dețin atribuții cu privire la supravegherea unui anumit sector sau domeniu de activitate în mediul offline au competențe și în mediul online, conform Regulamentului privind serviciile digitale.
ANCOM se poate pronunța cu privire la un conținut ilegal doar în acele situații în care Autoritatea este desemnată, prin normele legale în vigoare, în mod expres, ca autoritate relevantă (de exemplu, ANCOM are rolul de autoritate de supraveghere și control în ceea ce privește punerea pe piaţă a echipamentelor radio sau în ceea ce privește compatibilitatea electromagnetică).
La alegerile prezidențiale din luna mai 2025, ANCOM, alături de Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Interne, Consiliul Național al Audiovizualului, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Ministerul Afacerilor Externe, face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central.