Comisia Europeană a prezentat ieri pachetul de orientări și recomandări pentru a ajuta statele membre să ridice treptat restricțiile de călătorie și să permită întreprinderilor din turism să se redeschidă, după luni de blocare, respectând, în același timp, măsurile de sănătate necesare.
Pachetul Comisiei privind redresarea Turismului și Transportului de persoane stabilește Linii directoare privind refacerea progresivă a serviciilor de transport și conectivitate, oferind României și celorlalte state membre un cadru care să sprijine restabilirea treptată a transportului, asigurând în același timp siguranța pasagerilor și a personalului.
”Salutăm faptul că pachetul CE răspunde solicitărilor UNTRR privind aplicarea acelorași reguli pentru toate modurile de transport, iar prezenta comunicare CE precizează că ar trebui să se asigure că operatorii de transport și furnizorii de servicii care furnizează servicii echivalente pentru aceeași rută sunt supuși unor măsuri echivalente. Obiectivul ar trebui să fie acela de a oferi același nivel de siguranță, claritate și predictibilitate pentru pasageri, pentru a evita discriminarea și pentru a păstra condițiile de concurență echitabile. Precizăm că UNTRR a solicitat încă din luna aprilie 2020, atât Comisiei europene cât și autorităților române să asigure tratament egal pentru cursele charter operate atât de liniile aeriene, cât și de autocare pentru transportul lucrătorilor sezonieri. În lumina Comunicării CE, solicităm autorităților române să oprească discriminarea operatorilor români de transport rutier cu autocare, față de operatorii aerieni sau feroviari. Este inacceptabil ca lucrătorii români sa aibă voie sa meargă cu avionul sau cu trenul, si cu autocarul nu”, se arată într-um comunicat de presă.
Pe perioada stării de urgență, activitatea transportatorilor rutieri români de persoane în trafic internațional a fost suspendată cf. art. 11 din Ordonanța militara nr.7, fiind permise numai zborurile efectuate de operatorii aerieni prin curse neregulate (charter) pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state. De asemenea, prin Ordinul MTIC nr. 951/2020 publicat în MO din 07.05.2020, s-a aprobat Procedura pentru circulașia trenurilor de călători special comandate în vederea transportului de lucrători sezonieri, inclusiv al celor care desfășoară activități de îngrijire a persoanelor vulnerabile, între România și alte state membre ale Uniunii Europene, pe perioada stării de urgență.
Transportul cu autocarul este preferat de multe companii din România pentru organizarea deplasării personalului angajat și a lucrătorilor sezonieri, având în vedere prețul accesibil, precum și siguranța, calitatea și flexibilitatea serviciilor oferite, susține UNTRR, care solicită autorităților române eliminarea suspendării transportului rutier internațional de persoane din setul de măsuri propuse începând cu data de 15 mai 2020, respectiv să permită operarea de transporturi rutiere de persoane cu autocare, cu aplicarea acelorași reguli pentru toate modurile de transport persoane operate către aceleași destinații, conform liniilor directoare ale Comisiei Europene.