Home Social Unu la sută din populația țării are probleme cu capul

Unu la sută din populația țării are probleme cu capul

SHARE

Sanatate_mintala-20111110-231947Problemele de sănătate mintală, pe primul loc în topul dizabilităților

Aproape 190.000 de adulți și 22.000 de copii din România suferă de probleme diagnosticate de sănătate mintală, ceea ce înseamnă peste 1% din populația țării. Conform ultimelor informațiilor oficiale, la 30 septembrie 2015, în România trăiau 212.293 de persoane cu probleme de sănătate mintală, în creștere cu 2,995 de persoane față de statisticile oficiale din 30 septembrie 2014.

Conform acelorași statistici, în București trăiesc 61.541 persoane cu dizabilități, ceea ce situează Capitala pe primul loc în România. Dintre aceștia 57.095 sunt adulți, iar restul de 4.446 sunt copii. 4.671 dintre aceste persoane sunt angajate, 5.450 având dizabilități mintale și psihice.

Dizabilitățile mintale și psihice ocupă primul loc în topul dizabilităților la români, fiind urmate de dizabilități fizice (177.217 persoane) și dizabilități somatice (148.531).  În total, numărul de persoane cu dizabilități dat publicității de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este de 759.019 persoane.

Depresia în topul bolilor care generează dizabilități mintale și psihice

Una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate mintală din România este depresia, aceasta reprezentând și principala cauză a dizabilităților prezente la tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, conform unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Tot OMS arată că, la nivel mondial, depresia este pe primul loc în ceea ce privește dizabilitățile mintale, organizația mondială estimând că în lume trăiesc în jur de 350 de milioane de oameni care suferă de depresie, majoritatea fiind femei.

Masă rotundă în sprijinul persoanelor cu probleme de sănătate mintală

În acest context, organizațiile din domeniul sănătății mintale din cadrul MindReset.Net – Rețeaua Națională pentru Sănătate Mintală, printre care Fundația Estuar și Liga Română de Sănătate Mintală, trag un semnal alarmă cu privire la creșterea continuă a numărului de persoane care suferă de probleme de sănătate mintală și solicită autorităților să ia măsuri urgente și concrete cu privire la politicile publice din domeniu.

În acest sens, în data de 2 martie,  a avut loc la București, o masa rotundă prin care Fundația Estuar, Liga Română de Sănătate Mintală, alături de reprezentanți ai autorităților locale și societății civile s-au întâlnit cu reprezentanți ai comunității locale, pentru a dezbate situația actuală și pentru a găsi soluții pe termen lung la problemele existente în comunitate.

”Este foarte important să colaborăm cu autoritățile locale și să aducem la aceeași masă membrii comunității. Masa rotundă organizată astăzi e prijlejul perfect de a găsi soluții pentru miile de persoane din Bucuresti care trăiesc cu probleme de sănătate mintală. Încă sunt multe de rezolvat, începând de la respectarea drepturilor acestor persoane, la acces la servicii de educație și sănătate, dar important este să facem primul pas”, a declarat Amedeea Enache, director executiv al Fundației Estuar. – foto – voceapacientului.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here