Acasă Politic USR cere comisie de anchetă în Parlament după ce românii din Diaspora...

USR cere comisie de anchetă în Parlament după ce românii din Diaspora nu au fost lăsați să voteze

DISTRIBUIȚI

USR cere constituirea unei comisii speciale de anchetă în Parlament cu privire la îngrădirea dreptului de vot al cetățenilor români din Diaspora.

Demersul USR este motivat de faptul că zeci de mii de cetățeni români din străinătate nu au putut să-și exercite un drept care este garantat de Constituție. Ministerul Afacerilor Externe nu a luat măsuri suficiente pentru a îmbunătăți procesul de votare, cetățenii români au așteptat ore în șir pentru a ajunge la urne și au întâmpinat numeroase dificultăți, având de suportat inclusiv reacția disproporționată a forțelor de ordine la unele secții de votare.

USR vrea să afle  care au fost circumstanțele în care a fost stabilit un număr de secții de votare ce s-a dovedit a fi insuficient, cine au fost responsabilii pentru organizarea defectuoasă a alegerilor din Diaspora, în ce măsură observatorii de la secții au acordat asistența necesară alegătorilor pentru a fi îndrumați spre alte secții de votare și de ce nu s-a prelungit programul de votare la secțiile cu probleme, acolo unde oamenii care au așteptat ore în șir să voteze nu au mai apucat.

”Este a doua oară când românii din străinătate vin la vot cu dorința sinceră de a contribui la schimbarea lucrurilor din această țară și nu sunt, efectiv, lăsați să voteze! Pur și simplu, nu trebuie să mai permitem ca acești oameni, care fac tot posibilul să-și ajute țara, să fie respinși și tratați cu atâta dispreț de autoritățile din România. Cerem să vedem care au fost vinovații pentru această organizare execrabilă a alegerilor europarlamentare din Diaspora și sperăm că demersul nostru să fie susținut de toate partidele din Opoziție”, a spus deputatul Cristina Prună, liderul grupului parlamentar USR de la Camera Deputaților.

Pentru a preveni pe viitor astfel de situații, USR susține adoptarea în Parlament a votului prin corespondență și a votului electronic.

Introducerea votului prin corespondență este cea mai rapidă soluție. USR a depus deja un proiect care se află în circuit parlamentar și ar putea fi adoptat chiar săptămâna viitoare dacă ar exista voință politică. Mai mult, acesta ar putea fi deja utilizat la alegerile prezidențiale de la finalul anului. Desigur, și votul electronic este o soluție, iar USR a depus un proiect deja, însă procesul de implementare ar dura mai mult timp. Pe de o parte proiectul încă nu e la Camera decizională, iar pe de alta implementarea lui oricum este pe etape și presupune minimum trei scrutinuri de test.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here