Senatorii USR și PNL au atacat la Curtea Constituțională modificările aduse Legii pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr.21/1996 adoptată de Senat în ședința din 30 iunie 2020.
”Cu riscul de a repeta ce am spus și la dezbaterea din Senat, susțin cu toată responsabilitatea că modificările aduse Legii concurenței de PSD sunt de fapt atacuri la independența Consiliului Concurenței. O instituție independentă, care e fidelă misiunii sale, deranjează PSD și atunci dau un ultim asalt, cât timp mai au această majoritate parlamentară. E important însă ca aceste instituții și autorități publice să își poată face treaba fără amestecul factorului politic în treburile lor. Consiliul Concurenței este o miză pentru PSD, pentru că nu a putut să o supună acestei influențe politice, așa cum a procedat cu alte instituții de reglementare sau control: ASF, ANRE, Curtea de Conturi. PSD încearcă, pe ultima sută de metri, să modifice modul de selecție a conducerii Consiliului Concurenței ca să-și planteze oameni obedienți, prin care să poată controla economia românască. Nu contează pregătirea profesională ci doar rapiditatea cu care șeful instituției execută ordinele venite din Kiseleff”, transmite senatorul USR Florina Presadă.
În sesizarea adresată Curții Constituționale, USR și PNL arată că modificările aduse încalcă principiul bicameralismului, cele 20 de amendamente introduse în timpul dezbaterilor din Senat modificând esențial forma adoptată tacit de Camera Deputaților și generând astfel deosebiri majore de conținut între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului.
Pe lângă motivul de natură extrinsecă, USR și PNL consideră că există și o serie de motive de natură intrinsecă pentru care legea care schimbă cadrul legal al concurenței contravine Constituției României.
Modul în care, conform modificărilor, se fac numirile noilor membri ai plenului Consiliului Concurenței, prin încetarea în bloc a mandatelor actualilor membri, încalcă principiul neretroactivității legii, celal egalității în drepturi precum și prevederile art. 148 alin.(2) din legea fundamentală, prin nerespectarea principiului supremației dreptului Uniunii Europene asupra dreptului național.
Modificările aduse la Legea Concurenței de PSD sunt în contradicție cu prevederile Directivei ECN +, care obligă Statele Membre să se asigure că autoritățile naționale de concurență dispun de garanțiile de independență, de resursele și de competențele în materie de aplicare a legii și de impunere de amenzi, care le sunt necesare pentru a fi în măsură să aplice articolele 101 și 102 din TFUE în mod eficace.
Directiva prevede clar că persoanele membre în organele decizionale ale autorităților naționale de concurență ”pot fi demise numai în cazul în care nu mai îndeplinesc condițiile necesare pentru îndeplinirea sarcinilor care le revin sau în cazul în care s-a constatat că au comis o abatere gravă în temeiul dreptului intern”.
Or, în cazul de față, demiterea membrilor plenului intervine pentru un alt motiv decât cele prevăzute de Directiva ECN+, și anume ca urmare a unei intervenții politice a actualei majorități parlamentare controlate de PSD.
De asemenea, modul în care se face desemnarea noilor membri ai Consiliului contravine Directivei ECN+, ”statele membre se asigură că membrii organului decizional al autorităților naționale administrative de concurență sunt selectați, recrutați sau numiți în conformitate cu proceduri clare și transparente, stabilite în prealabil în dreptul intern”.