Acasă Politic USR vrea ca toți românii să primească un voucher de 1.000 de...

USR vrea ca toți românii să primească un voucher de 1.000 de lei pentru plata facturilor la utilități

DISTRIBUIȚI

Deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui au depus, joi, două proiecte de lege care sprijină populația și industria românească. Propunerile vin ”în contextul eșecului schemei de plafonare realizate de Guvernul PSD-PNL și al crizei energetice la nivel european, al exploziei prețurilor la bunuri și servicii”.

Primul proiect de lege conține un set de soluții pentru reducerea facturilor la energie și gaze, printre care reducerea TVA la energie și gaze de la 19% la 5%, eliminarea accizei, certificatelor verzi și contribuției de cogenerare din factură și vouchere pentru fiecare gospodărie.

Al doilea proiect vizează reducerea treptată a impozitării muncii, până la zero taxe.  În condițiile majorării accelerate a prețurilor bunurilor și serviciilor cumpărate de populație, reducerea impozitării este singura măsură reală de protejare a muncitorilor cu salarii mici în fața acestei crize.

Reducerea TVA la energie, vouchere de 1.000 de lei pentru populație și reducerea taxelor pentru companii

USR a reluat în noul proiect legislativ propunerile din octombrie 2021 de reducere a TVA, eliminarea accizei, certificatelor verzi și contribuției de cogenerare din facturile la energie și gaze, măsuri luate și de alte state europene, precum Germania sau Spania.

În același timp, proiectul prevede ca toți românii să primească un voucher de 1.000 de lei pentru plata facturilor de utilități. Acest voucher care are o sumă fixă va ajuta și la reducerea risipei, pentru că oamenii vor vedea direct în factură cât le-a mai rămas din ajutor. De asemenea, USR își dorește să încurajeze românii să își producă propria energie, oferindu-le alternativa unui voucher de 5.000 de lei în vederea instalării de panouri fotovoltaice.

Pentru industrie, USR propune un sprijin pentru toate companiile, nu doar pentru IMM-uri, respectiv, reducerea taxelor de plată către stat în cuantumul a 50% din creșterea facturilor la energie și gaz, raportată la luna ianuarie 2022.

„Un eșec cât o țară, asta reprezintă schema de plafonare/compensare a prețurilor. Pentru că această schemă a dus la creșterea artificială a prețurilor pe piața de energie, a omorât concurența și a dat o pagubă statului român de 40 de miliarde de lei, bani pe care nu i-a văzut nimeni niciodată. Acum, după ce au creat haos pe piața de energie, au decis să modifice schema de plafonare prin reducerea ajutoarelor. Industria românească este lăsată să își închidă porțile, iar românii vor suporta costurile prin creșterea galopantă a prețurilor și pierderi de locuri de muncă. Sunt necesare măsuri rapide, iar prin acest proiect venim cu soluțiile care să ajute toți românii, toate întreprinderile românești și să stimuleze eficiența”, declară deputata USR Cristina Prună.

Zero taxe pe salariul minim

În contextul în care România are cea mai mare povară fiscală pe salariile mici din toată Uniunea Europeană, USR a depus un proiect care extinde deducerea personală pentru o sumă echivalentă cu salariul minim, atât pentru impozitul pe venit cât și pentru contribuțiile obligatorii.

Salariul minim brut pe țară este în acest moment de 2.550 de lei, din care muncitorii cu cele mai mici câștiguri din economie primesc, după ce scădem toate taxele, numai 1.543 de lei pe lună, statul luând 41% din salarii. Prin implementarea etapizată a măsurii USR, în primul an fiecare angajat ar rămâne cu 250 de lei/lună în plus la salariu. Treptat, prin creșterea procentului la care se aplică deducerea, fiecare român poate ajunge să rămână în plus la salariu, lunar, cu 1.000 de lei.

Proiectul vizează toate salariile, astfel un angajat care muncește pe un salariu mai mare, de 4.000 lei de exemplu, va putea deduce suma echivalentă salariului minim din baza taxabilă a venitului său.

„Statul este cel care sărăcește românii și îi ține în pragul sărăciei cu cele mai mari taxe pe salariile mici din Uniunea Europeană. Dacă vrem să creștem salariile românilor, mai ales salariile mici, nu trebuie să creștem salariul minim, trebuie doar să ușurăm povara fiscală a statului. Multe țări din Europa au prevederi care scutesc salariile mici de la taxare, fie sub anumite sume, fie prin aplicarea unei deduceri personale. Deducerea personală există și în sistemul fiscal românesc încă de când am trecut la cota unică, ea trebuie doar extinsă. Astfel statul nu s-ar finanța de la cei cu veniturile cele mai joase, ci i-ar lăsa să se dezvolte, să se integreze în piața muncii. Zero taxe pe salariul minim este singura reformă economică de care România are nevoie pentru a scoate milioane de români din sărăcie, pentru a nu îi mai goni din țară, pentru a dezvolta economia și a genera prosperitate în rândul cât mai multor cetățeni”, a declarat deputatul USR, Claudiu Năsui.

USR face un apel către toate partidele parlamentare să susțină și să adopte aceste inițiative legislative în cel mai scurt timp posibil. Aceste măsuri sunt necesare pentru a reduce impactul negativ al crizei economice asupra angajaților români și a întreprinderilor românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here