Acasă Politic Vântul schimbării

Vântul schimbării

DISTRIBUIȚI

Joe Biden aduce un suflu nou în relațiile transatlantice. Cel puțin așa speră UE. După patru ani în care nu au știut cum să trateze cu Trump, diplomații de la Bruxelles speră că vor avea o relație fructuoasă cu Biden, care i-a fost secund lui Barack Obama.

Un prim semn pozitiv – revenirea SUA în Acordul de mediu de la Paris – a fost aplaudat cu multă căldură de Bruxelles.

De altfel, europenii nu au dat dovadă de multă diplomație în a saluta instalarea lui Biden la Casa Albă și nici nu prea s-au străduit să-și ascundă bucuria că au scăpat de Donald Trump. ”După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă”, a spus Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European. Șefa Comisiei Europene a vorbit de ”un nou început” cu ”cel mai vechi și cel mai de încredere partener” al UE.

La rândul lor, și eurodeputații speră la un nou început în relațiile dintre UE și SUA, după patru ani de divizare a societății.

Biden a avut, în primul rând, un mesaj de unitate adresat americanilor. De cealaltă parte, Trump – care a evitat să dea ochii cu noul lider de la Casa Albă – nu pare că vrea să renunțe prea ușor. – EurActiv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here