Ministerul Finanțelor a lansat varianta simplificată a e-Factura, într-un format gratuit și simplificat.
Versiunea îmbunătățită, despre care se estimează că va fi folosită de aproximativ 670.000 de contribuabili mici care nu utilizează în mod curent elemente operaționale complexe, are funcționalități mai ușor de utilizat și a fost realizată pe baza solicitărilor mediului de afaceri și a problemelor semnalate de acesta.
A fost redesenată pentru a include automat ghidaje (i.e. codul tipului facturii este prestabilit la 380, codul monedei este exclusiv RON) și bife pentru a afișa elementele de identificare obligatorii în funcție de categoria de plătitor de TVA, au fost restrânse nomenclatoarele de TVA la cele utilizate frecvent pentru tranzacții domestice și incluse procentele de taxă sub format selectabil.
De asemenea, o nouă facilitate este aplicația extinsă în limba engleză pentru contribuabilii nerezidenți înregistrați în scopuri de TVA care au obligația de raportare a facturilor emise pentru livrări/prestări pe teritoriul României. În perioada următoare va fi tradusă și varianta simplificată.
În data de 20 martie Ministerul Finanțelor va organiza un nou webinar pentru discutarea nelămuririlor contribuabililor și interacțiunea cu experții Centrului Național pentru Informații Financiare din ANAF.
Implementarea e-Factura
Ministerul Finanțelor reamintește că, în situaţia în care sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere prevăzută la art.10 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.120/2021 se suspendă până la repunerea în funcţiune a sistemului.
Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare (n.r. de la 1 iulie sunt 5 zile calendaristice) de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.
În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu se sancționează.
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]
[…] Ministerul Finanțelor a lansat varianta simplificată a e-Factura, într-un format gratuit și simplificat. Versiunea îmbunătățită, despre care se estimează că va fi folosită de aproximativ 670.000 de contribuabili mici care nu utilizează în mod curent elemente operaționale complexe, are funcționalități mai ușor de utilizat și a fost realizată pe baza solicitărilor mediului de afaceri și […] Citeste mai mult […]