Guvernul Dăncilă a hotărât să mărească cu 60% suma pe care primăriile o pot împrumuta din banii de privatizare și să scadă dobânda la care se pot accesa aceste credite. Banii pot fi folosiți pentru finalizarea proiectelor finanțate cu bani europeni, dar și pentru acoperirea necesarului de salarii.
Prin acest mecanism, primăriile din ţară pot accesa, în cursul acestui an, împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate la Trezorerie, în limita sumei de 800 milioane de lei. În luna martie, când a fost adoptată această ordonanţă, limita era stabilită la 500 milioane de lei. Aceste fonduri pot fi utilizate pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor.
Guvernul îşi justifică decizia prin faptul că răspunde, astfel, solicitării Asociaţiei Municipiilor din România, şi că stimulează atragerea de fonduri europene pentru finanţarea proiectelor locale de infrastructură: apă-canalizare, şcoli, spitale, drumuri.
Împrumuturile se acordă cu o rată de dobândă fixă pe toată durata de derulare, calculată în funcţie de ROBOR la 3 luni, comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, plus o marjă, în funcţie de scadenţa împrumuturilor. Dobânzile sunt micşorate cu câte 0,5 puncte procentuale faţă de decizia din martie.
Perioada de rambursare este stabilită potrivit scadenţei împrumutului acordat, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral. Rambursarea se efectuează în tranşe trimestriale, egale, începând cu trimestrul următor acordării acestora. Dobânda aferentă se calculează lunar prin aplicarea ratei dobânzii la soldul împrumutului, începând cu luna acordării împrumutului, şi se plăteşte trimestrial, în suma cumulată până la zi. Termenul-limită de depunere a documentelor este 29 noiembrie 2018.
Primăriile pot depune documentaţia la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice, pentru a fi transmisă Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.
În plus, primăriile care nu-şi pot plăti angajaţii pentru că au mărit lefurile, dar al căror buget înregistrează excedent, vor putea folosi aceşti bani pentru acoperirea diferenţei.