Acasă Economie VEȘTI BUNE PENTRU PRIMARII DIN ILFOV

VEȘTI BUNE PENTRU PRIMARII DIN ILFOV

DISTRIBUIȚI

În aprilie 2017 va începe semnarea contractelor de finanțare pentru proiectele locale, eligibile prin Programul Național de Dezvoltare Locală, (PNDL). anunță Ministerul Dezvoltării Regionale. Este vorba de programul care beneficiază, pentru perioada 2017 – 2020, de un buget de 30 miliarde de lei, de cinci ori mai mare decât suma de care a avut parte între 2013 și 2016. Plasarea sumei la acest minister s-a făcut prin schimbarea legislației fiscale la începutul acestui an, prin adoptarea a două ordonanțe, 6 și 9. Suma va fi direcționată prin ordin de ministru către autoritățile locale fără să se mai țină cont de bugetul de venituri și cheltuieli ale primăriilor. Așadar, primarii pot angaja cheltuieli fără număr, fără să răspundă în fața legii. În felul acesta se elimină abuzul în serviciu, nemaifiind nevoie de celebra Ordonanță 13, abrogată.

”Suntem extrem de interesați ca autoritățile locale să știe foarte clar ce finanțări are disponibile Guvernul pentru proiectele lor, cum funcționează programele respective, care e mecanismul de accesare a fondurilor. Comunicarea și colaborarea cu potențialii beneficiari ai programelor de finanțare europene și guvernamentale este esențială pentru succesul programelor. De aceea am mers în toate județele în care am fost invitați, am ascultat toate părerile și am clarificat cât mai multe aspecte. Fiecare proiect implementat cu succes înseamnă oameni care beneficiază de servicii publice de bază mai bune”, a declarat ministrul Sevil Shhaideh.

PNDL are alocate, în 2017, credite bugetare în valoare de 22,2 milioane euro și credite de angajament în valoare de 6,6 miliarde euro pentru cea de-a doua etapă, care vizează 9.500 de obiective de investiții. Programul are o importantă componentă de modernizare a satului românesc, dar finanțează și investiții din orașe și municipii. Programul contribuie, alături de alte finanțări din fonduri europene, la concretizarea pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate din mediul rural – 10 S (zece servicii) din domeniile sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, transport, salubrizare, cultură, culte, sport și locuire. – CRISTINA ANGHELUȚĂ

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here