Acasă Economie VESTI BUNE PENTRU PRIMARII DIN ILFOV

VESTI BUNE PENTRU PRIMARII DIN ILFOV

DISTRIBUIȚI

În luna aprilie este estimat să înceapă semnarea contractelor de finanțare pentru proiectele locale, eligibile prin Programul Național de Dezvoltare Locală, a anunțat Ministerul Dezvoltării Regionale. Este vorba de programul care beneficiază, pentru perioada 2017 – 2020, de un buget de 30 de miliarde de lei, de cinci ori mai mare decât suma de care a avut parte PNDL în 2013 – 2016.

Plasarea acestei sume la acest minister s-a făcut prin schimbarea legislației fiscale la începutul acestui an, prin adoptarea a două ordonanțe, 6 și 9. Suma va fi direcționată prin ordin de ministru către autoritățile locale fără să se mai țină cont de bugetul de venituri și cheltuieli ale primăriilor. Mai exact, primarii pot angaja cheltuieli fără număr, fără să răspundă în fața legii. În felul acesta se elimină abuzul în serviciu, nemaifiind nevoie de celebra ordonanță 13, abrogată.

”Suntem extrem de interesați ca autoritățile locale să știe foarte clar ce finanțări are disponibile Guvernul pentru proiectele lor, cum funcționează programele respective, care e mecanismul de accesare a fondurilor. Comunicarea și colaborarea cu potențialii beneficiari ai programelor de finanțare europene și guvernamentale este esențială pentru succesul programelor. De aceea am mers în toate județele în care am fost invitați, am ascultat toate părerile și am clarificat cât mai multe aspecte. Fiecare proiect implementat cu succes înseamnă oameni care beneficiază de servicii publice de bază mai bune”, a declarat ministrul Sevil Shhaideh.

PNDL are alocate, în 2017, credite bugetare în valoare de 22,2 milioane euro și credite de angajament în valoare de 6,6 miliarde euro pentru cea de-a doua etapă, care vizează 9.500 de obiective de investiții. Conform Ministerului Dezvoltării, programul are o importantă componentă de modernizare a satului românesc, dar finanțează și investiții din orașe și municipii.

Programul contribuie, alături de programele finanțate din fonduri europene, la concretizarea pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate din mediul rural – 10 S (zece servicii) din domeniile sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, transport, salubrizare, cultură, culte, sport și locuire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here