Acasă Economie Vești noi de la Guvern pentru UAT-uri

Vești noi de la Guvern pentru UAT-uri

DISTRIBUIȚI

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care prevede că autorităţile administraţiei publice locale vor putea ca, în anul 2018, să utilizeze excedentul bugetului local pentru a finanţa şi cheltuielile cu personalul, corecţiile financiare aferente proiectelor şi sentinţele civile definitive. Pentru anul 2018 excedentul bugetar va fi utilizat nu numai pentru proiecte de investiţii, dar şi pentru finanţarea cheltuielilor cu personalul, corecţiile financiare aferente proiectelor şi sentinţelor civile definitive, plata arieratelor, precum şi pentru rambursarea împumuturilor contractate. Această prevedere se va aplica numai în cazul în care din venituri proprii şi din sumele de echilibrare primite conform legii bugetului de stat pentru anul 2018 unităţile administrativ teritoriale nu pot acoperi cheltuielile necesare pentru aceste categorii”, a declarat, la începutul şedinţei de guvern, premierul Viorica Dăncilă.

Totodată, se instituie posibilitatea ca unităţile administrativ-teritoriale să solicite, în perioada 2018-2019, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 500 de milioane de lei, cu tragerea împrumutului integral autorizat în anul 2019. Aceste sume vor fi utilizate exclusiv pentru finanţarea proiectelor necesare asigurării pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate.

Pachetul minim de servicii publice, conform prevederilor Programului de Guvernare 2018-2020, presupune realizarea unor investiţii în următoarele domenii: sănătate, educaţie, apă-canalizare, energie termică şi electrică, transport şi drumuri, salubrizare, cultură, sport, locuinţe.

Potrivit unei modificări adoptate în şediţa de Guvern, contribuţiile de asigurări sociale şi impozitul pe venit aferente drepturilor de natură salarială declarate şi neachitate până la 31 decembrie 2017 se achită anul acesta de către unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, din veniturile proprii ale acestora şi din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. În această categorie intră şi contribuţiile de asigurări sociale şi impozitul pe venit aferente drepturilor salariale câştigate în instanţă de personalul din învăţământul preuniversitar de stat până la 31 decembrie 2017.

De asemenea, în vederea deblocării finanţării din credite a investiţiilor publice de interes local, unităţile sau subdiviziunile administrativ-teritoriale vor avea posibilitatea de a muta sume autorizate ca trageri pentru anul curent de la o finanţare rambursabilă la alta în cadrul sumei totale autorizate pentru anul respectiv.

Aceste prevederi au fost aprobate deoarece bugetul de stat şi fondurile externe nerambursabile nu pot acoperi necesarul de finanţare al autorităţilor administraţiei publice locale, iar nefinalizarea unor proiecte în domeniul alimentării cu apă sau al salubrizării poate conduce la aplicarea unor produceri de infringement de către Comisia Europeană, întrucât au fost asumate termene de conformare.

 

 

2 COMENTARII

  1. Iata o poveste care, pentru profanul utilizator de bani si supus al dobinzilor ce ma aflu , se lasa cu fascinatie; mi-ar place sa cred ca altii, mai versati si, preferabil, mai „interesati (se stie ca „interest, in engleza, inseamna si dobinda) o vor gasi revelatoare de invataminte practice, dincolo de fascinatia povestirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here