Prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezidat vineri o nouă reuniune a Comitetului interministerial pentru pregătirea preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Cu acest prilej, a fost adoptat calendarul reuniunilor informale ce vor fi organizate în România pe durata acestui mandat, în primul semestru al anului 2019, cât și calendarul acțiunilor premergătoare exercitării mandatului.
De asemenea, șeful Executivului a luat act de stadiul și rezultatele de până acum ale colaborării interinstituționale privind elementele de organizare și stabilirea agendei pentru aceste reuniuni, inclusiv pentru summitul informal de la Sibiu programat să aibă loc în data de 9 mai 2019. Conform calendarelor adoptate, reuniunile informale ce vor avea loc în România vor avea o distribuție echilibrată la nivel de județe și la nivel de ministere.
Analizând și celelalte subiecte discutate în cadrul reuniunii de astăzi a Comitetului Interministerial, premierul Viorica Dăncilă a apreciat că România stă foarte bine cu pregătirea primului său mandat la Președinția Consiliului UE. Prim-ministrul a cerut ministerelor să trateze prioritar, cu seriozitate și implicare responsabilă, toate aspectele care pot contribui la un mandat de succes al României, ținând cont de complexitatea contextului în care România va exercita președinția rotativă a UE – Brexit, adoptarea Cadrului Financiar Multianual și alegerile pentru Parlamentul European. ”Este un proiect de țară pe care trebuie să-l tratăm cu foarte multă seriozitate. Este foarte important să ne prezentăm la nivelul așteptărilor și să fim pregătiți pentru a ne putea atinge obiectivele, având în vedere că ne-am propus să avem un mandat performant, iar evaluarea României în calitate de Președinție a Consiliului UE depinde și de capacitatea noastră de a gestiona și finaliza cât mai multe dintre dosare”, a declarat Dăncilă.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a prezentat în cadrul reuniunii mai multe informări pe aceste teme, precum și detalii legate de Manualul de identitate vizuală a Președinției române a Consiliului UE, realizat de MAE cu resurse proprii, nominalizarea președinților și vicepreședinților grupurilor de lucru din cadrul ministerelor, elaborarea fișelor naționale pe dosarele legislative și nelegislative de interes pentru perioada exercitării mandatului și rezultatele dezbaterilor din cadrul Forumului ”EU-RO 2019“ privind tematicile de interes ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.