Acasă Social Viroza, precum COVID-ul

Viroza, precum COVID-ul

DISTRIBUIȚI

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din București, a vorbit despre valul de viroze și cum se explică ele în acest an. Medicul a mai vorbit și despre regulile de protecție și care e momentul când mergem la camera de gardă.

După trei ani de pandemie, trebuie să stăm liniștiți, e un sezon care înseamnă o întoarcere la normalitate, cu infecții respiratorii, e adevărat că sunt 100.000 de cazuri pe săptămână, dar cele mai multe dintre ele sunt forme ușoare, e vorba de gripă, viroze, infecții cu SARS-CoV-2, a spus marți Adrian Marinescu, medic infecționist, directorul medical al Institutului Matei Balș din București, la TVR Info.

”Cred ca diagnosticul se pune mai corect acum. Sunt și două aspecte: circulația virusurilor a fost mult redusă în acești trei ani, atunci interacționam mai mult, n-aveam protecție, și, pe de altă parte, mulți am trecut printr-o infecție cu SARS-CoV-2 și foarte probabil că sistemul imunitar a avut de suferit și atunci mă aștept să fie un procent ceva mai mare de complicații”, a spus dr. Adrian Marinescu.

Referindu-se la formele grave de boală, medicul infecționist a spus că până la urmă importantă e gazda, nu neapărat agresivitatea virusului, ci persoana care se infectează. Dacă e cineva în vârstă sau un copil foarte mic sau are boli asociate, are riscul să dezvolte complicații, cum era și în timpul Covid-ului.

”Nu trebuie să ne uităm la ce se raportează zilnic, sunt mult mai multe cazuri. Cele mai multe rămân nediagnosticate. Avem destul de multe infecții, în mare majoritate forme ușoare. Am ajuns în punctul în care Covid-ul seamănă de multe ori cu o răceală. Avem în același timp gripă, virusuri de diverse tipuri și SARS-CoV-2. Protecția noastră în anii de pandemie, prin restricții, e clar că e mai redusă. Și atunci riscul de a avea mai multe complicații e mai mare”, a mai afirmat specialistul.

Acesta a explicat că regulile de protecție rămân aceleași: masca, vaccinarea, regulile de igienă, evitarea contactului cu persoana cu simptome, izolarea de colectivitate dacă apar simptomele de boală.

Însă atunci când respirația este dificilă, starea generală se modifică brusc la o persoană de peste 70 de ani care are și boli cronice medicul recomandă să ne ducem la camera de gardă. Dacă, însă, o persoană mai tânără are febră sau simptome care deranjează etse bine să ia legătura cu medicul de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here