Acasă Uncategorized Votul pentru PMUD București – Ilfov, amânat

Votul pentru PMUD București – Ilfov, amânat

DISTRIBUIȚI

pmud-2Consilierii generali ai Capitalei au amânat votul pentru Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), care propune o serie de măsuri pentru perioada 2016 -2030 menite să contribuie la descongestionarea traficului şi reducerea poluării în regiunea Bucureşti – Ilfov.

Sunt propuse 55 de proiecte, cu un buget total de 6,8 miliarde de euro, dintre care 3,5 miliarde de euro reprezintă investiţii pentru proiectele Metrorex, iar 3,3 miliarde de euro investiţii ale autorităţilor locale.

PMUD propune înfiinţarea unei extensii de 1,3 km a liniei de tramvai prin Piaţa Unirii, care va face posibilă conexiunea liniei de tramvai din zona de sud-vest cu cea de nord-est a oraşului (buget estimativ 12,4 milioane euro), îmbunătăţirea infrastructurii de tramvai (216 milioane euro), a traseelor de tramvai (15 milioane euro), achiziţionarea de material rulant tramvaie (635 milioane euro, dintre care jumătate în perioada 2016-2023, iar cealaltă jumătate în 2024-2030), reabilitarea depourilor (134 milioane euro) şi a staţiilor de tramvai (100 milioane euro).

Printre proiectele vizate de PMUD se mai numără benzile de circulaţie cu prioritate pentru transportul public (45 milioane euro), modernizarea reţelei de troleibuze (107 milioane euro), reabilitarea staţiilor de autobuz (22,8 milioane euro), a garajelor şi autobazelor RATB (256 milioane euro), reorganizarea traseelor de autobuz (prin crearea de rute principale care traversează oraşul şi ajustarea distanţei dintre staţii la o medie de 500-600 metri), crearea de parcări de tip park&ride la intrările de pe autostrăzile A1, A2, A3, staţia feroviară Progresul, Aeroportul Henri Coandă, extensia M2 (24 milioane euro).

PMUD încurajează transportul rapid de suprafaţă prin cumpărarea de tramvaie noi, moderne, late, cu podea joasă (286 milioane euro) şi a autobuzelor articulate, de mare capacitate (23 milioane euro), precum şi realizarea coridoarelor de transport rapid cu autobuzul pe rutele Buftea-Străuleşti şi Măgurele-Gara de Nord.

În ce priveşte transportul subteran, sunt vizate construcţia şi punerea în funcţiune a liniei M6, inclusiv material rulant (1,055 miliarde euro), a liniei M5 (970 milioane euro), a fazei a doua a liniei M4 (Gara de Nord – Progresul) inclusiv material rulant (950 milioane euro), extinderea M2 începând din staţia Pipera, inclusiv material rulant (200 milioane euro), extinderea M3 din staţia Păcii, inclusiv material rulant (300 milioane euro).

PMUD propune totodată realizarea unei reţele de 250 de kilometri de piste de biciclete, având o lungime de aproximativ 60 km (50 milioane euro), înfiinţarea reţelei de agrement pentru biciclete (cu acces spre lacurile Chitila, Cernica, Mogoşoaia, Pădurea Băneasa), introducerea unui sistem de închiriere a bicicletelor, crearea unor noi zone cu prioritate pentru pietoni în centrul oraşului, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de accesibilitate pentru persoane cu mobilitate redusă.

Planul vizează de asemenea identificarea de soluţii pentru zonele cu număr mare de accidente, modernizări de drumuri urbane şi judeţene (179 milioane euro), implementarea unei politici unitare şi durabile privind parcarea rezidenţială, introducerea unui sistem integrat de e-ticketing pentru toate modurile de transport public din Bucureşti-Ilfov (25 milioane euro).

PMUD subliniază rolul Autorităţii de Transport Metropolitan Bucureşti şi susţine reorganizarea RATB în companie comercială deţinută de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, recomandând totodată constituirea societăţii comerciale de producţie a tramvaielor şi utilizarea modelului de reformă realizat la Cluj. PMUD mai propune realizarea unui contract de servicii publice cu operatorii de transport public interni (Metrorex, RATB, Buftea şi Voluntari) şi cu operatorii privaţi, dar şi înfiinţarea unui centru de instruire şi dezvoltare, pentru a pregăti periodic cei peste 20.000 de angajaţi din domeniul transportului public şi pe cei din domeniul planificării şi mobilităţii urbane, dar şi pentru a realiza campanii de conştientizare.

Expunerea de motive este semnată de primarul general, Gabriela Firea. În raportul de specialitate se arată că PMUD a fost elaborat în decurs de un an și jumătate, în pregătirea sa fiind implicaţi principalii factori de dezvoltare şi decizie locali, ONG-uri din domeniu. PMUD a fost finalizat în decembrie 2015, fiind prezentat ”în cadrul unei serii de dezbateri publice, promovat pe site-urile Municipiului Bucureşti şi Consiliului Județean Ilfov, prilej cu care s-au inclus comentarii şi observaţii ale cetăţenilor şi ale unor instituţii/ONG-uri, conducând la o formă finală a planului”. De asemenea, a fost mediatizat în anul 2016 ”prin ample campanii în mass-media şi în reţelele operatorilor de transport public din Bucureşti şi judeţul Ilfov”.

În raportul final privind PMUD se recomandă actualizarea periodică a Planului de Mobilitate şi a modelului de transport aferent, cel puţin odată de la cinci ani sau mai des, în funcţie de evoluţiile viitoare în zona polului de creştere Bucureşti-Ilfov. Se menţionează că elaborarea planurilor de mobilitate urbană durabilă este necesară în vederea finanţării proiectelor de transport urban, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 şi al Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here