Acasă Educatie VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!

VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!

Program de combatere a obezității infantile în Ilfov

DISTRIBUIȚI
  • Atlasul mondial al obezității 2022 , publicat de Federația Mondială a Obezității, anticipează cî până în 2030ă un miliard de oameni la nivel global (1 din 5 femei și 1 din 7 bărbați) vor suferi de obezitate.
  • Descoperirile evidențiază că țările nu numai că vor rata obiectivul OMS pentru 2025 de a opri creșterea obezității la nivelurile din 2010, dar și că numărul persoanelor cu obezitate este pe cale să se dubleze pe tot globul.
  • Comparativ cu 2010, cel mai mare număr de persoane cu obezitate se află în țările cu venituri mici și medii, unde în ultimii ani studiile indică o dublare a numărului acestor persoane.
  • Raportul prezintă un nou indice de pregătire pentru obezitate și boli netransmisibile, care arată că cele 30 de țări cele mai pregătite au venituri mari, în timp ce cele 30 de țări cel mai puțin pregătite sunt toate țări cu venituri medii și scăzute, adăugând preocupărilor legate de impactul inacțiune asupra persoanelor vulnerabile.
  • Există un apel la nivel global pentru a pune capăt neînțelegerii, fragmentării, subinvestițiilor și stigmatizării obezității care conduc la acest eșec sistemic. Guvernele din întreaga lume trebuie să colaboreze cu OMS pentru dezvoltarea unui program global de acțiune împotriva obezitate.

Obezitatea infantilă a devenit una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică. Comorbidități precum diabetul de tip ll și steatohepatita (boala ficatului gras), considerate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate, în momentul de față, la copii cu obezitate.

Specialiștii avertizează că adolescenții și copiii obezi prezintă riscuri crescute de a dezvolta boli grave la nivelul întregului organism, de la cele cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, la afecțiuni ortopedice, dermatologice, psihosociale, precum și limitări funcționale. De asemenea, obezitatea poate avea impact asupra întregului parcurs în viață al copiilor și prin probleme de sănătate emoțională și mentală, bullying și lipsa încrederii în sine, rezultate educaționale slabe. Prevenirea obezității infantile, poate avea rate de succes de peste 80%, oferind șanse mai bune pentru reducerea complicațiilor pe termen lung.

Pornind de la aceste evaluări, Consiliul Judetean Ilfov prin Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și Asociația „Academia de Sport și Nutriție Alexander Florescu” (ASNAF) au lansat vineri, 3 martie, în ajunul Zilei Mondiale a Obezității, programul de combatere a obezității infantile ”VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS”.

Copiii din județul Ilfov și din Sectorul 2 din București, împreună cu profesori, părinți, reprezentanți ai autorităților locale și invitați au participat la Circul Metropolitan din București, la o dezbatere pe marginea modului în care obezitatea infantilă poate fi prevenită și combătută prin programe de sport și nutriție, cu suportul medicilor și psihologilor. Alături de copii, au participat Alexander Florescu, președintele ASNAF, senatorul Monica Anisie, președintele Comisiei de Învățământ din Senat, reprezentanți ai inspectoratelor școlare Ilfov și București și ai Spitalului de Copii ”Dr. Victor Gomoiu”. De asemenea, doamna Alexandrina Niță, directorul CJCPCT Ilfov, susținător al programului, a participat la eveniment.

”În România, unul din patru copii are probleme de greutate. Eu cred că educația alimentară este esențială în vremurile de astăzi, în care avem totul la îndemână. În lipsa unui bagaj informațional bogat și corect, copiii noștri își pot face rău singuri. Nu e absolut nicio rușine să învățăm să mâncăm sănătos. Nu sunt doctor, nu sunt nici nutriționist, dar mereu le spun copiilor să mănânce fructe, legume, să adoarmă înainte de miezul nopții și să facă sport. Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă organizarea acestui eveniment! Voi susține mereu acțiuni care pun sănătatea pe primul loc. Toate proiectele mele au în centru cetățeanul. Mereu mă raportez la oameni și la nevoile lor”, a transmis Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov în mesajul transmis participanților de Hilde Tudora, coordonatorul Departamentului pentru protecția animalelor din cadrul CJ Ilfov.

Programul ”VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS” înseamnă realizarea, alături de antrenorul Alexander Florescu, a unor programe de antrenament bazate pe exerciții care folosesc greutatea corpului, combinate cu programe de nutriție personalizate.

Practicarea exercițiilor fizice este foarte importantă pentru dezvoltarea și creșterea copilului, îmbunătățindu-i sănătatea. Sportul consolidează scheletul, fortifică inima și plămânii, ajută copilul să-și coordoneze mișcările corpului, întărește imunitatea, echilibrează sistemul endocrin și asigură o stare generală de bine. O alimentație sănătoasă presupune consumul unei varietăți de alimente nutritive, combinate echilibrat la fiecare masă. Prin parteneriatul cu echipa de catering asociată în proiect, copiii vor primi mesele de prânz și cină, gătite proaspăt, cu ingrediente de calitate, sănătoase. Deși orice aliment poate fi încadrat într-un stil de viață sănătos, nu toate alimentele contribuie pozitiv la sănătate și greutate. Obiceiurile sănătoase care încep din copilărie vor fi mult mai probabil urmate pe tot parcursul vieții. În majoritatea cazurilor, erorile alimentare provin din lipsa timpului, iar copiii se îndreaptă spre alimentele de tip fast-food, primesc bani pentru gustări de la magazin, toate acestea conducând la obiceiuri alimentare nesănătoase.

În cadrul claselor de Gastronomie Educativă copiii vor fi învățați să combine alimentele sănătos, să conștientizeze ce și când mănâncă, care sunt preparatele care dăunează corpului și duc la obezitate și mai ales, cum să aplice acasă aceste informații.

Temele pentru acasă ale copiilor nu sunt întotdeauna cel mai plăcut lucru nici pentru părinți, dar nici pentru cei mici, însă prin programul lansat de  CJ Ilfov, copiii vor pleca cu temele pentru a doua zi făcute, astfel că acasă vor beneficia de timp liber. Pentru un plan personalizat pentru slăbire sănătoasă, fiecare copil va beneficia de un consult medical de specialitate în cadrul Spitalului Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu”. La startul programului, imediat după înscriere, fiecare copil va parcurge un set de analize și consultații medicale, astfel încât să fie cunoscute nevoile organismului, capacitatea de efort fizic, intoleranțele alimentare etc.

Dezbaterea a fost urmată de prezentarea practică a unei părți din programul nou lansat și de spectacolul de circ „Alege culoarea”. Programul spectacolului a constat în dresură de cai, acrobații aeriene, jonglerie și numere comice.

Cei peste 800 de copii s-au bucurat alături de profesorii și părinții care i-au însoțit de acrobațiile dansatorilor, gimnaștilor, antrenorilor și jonglerilor care le-au exemplificat astfel ce înseamnă un corp sănătos.

4 COMENTARII

  1. […] Atlasul mondial al obezității 2022 , publicat de Federația Mondială a Obezității, anticipează cî până în 2030ă un miliard de oameni la nivel global (1 din 5 femei și 1 din 7 bărbați) vor suferi de obezitate. Descoperirile evidențiază că țările nu numai că vor rata obiectivul OMS pentru 2025 de a opri creșterea obezității […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here