Acasă Politic Ziua Europeană și Mondială împotriva Pedepsei cu Moartea, 10 octombrie 2022

Ziua Europeană și Mondială împotriva Pedepsei cu Moartea, 10 octombrie 2022

DISTRIBUIȚI

 

Declarație comună a Înaltului Reprezentant, în numele Uniunii Europene, și a Secretarei Generale a Consiliului Europei

 

Cu ocazia Zilei Europene și Mondiale împotriva Pedepsei cu Moartea, Uniunea Europeană și Consiliul Europei își reiterează cu fermitate opoziția fără echivoc față de pedeapsa cu moartea în orice moment, în orice loc și în orice circumstanțe.

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la intrarea în vigoare a Protocolului 13 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), referitor la abolirea pedepsei cu moartea în toate circumstanțele. Salutăm toate statele membre ale Consiliului Europei (inclusiv toate statele membre ale UE) care au abolit pedeapsa cu moartea în toate circumstanțele și facem apel la ultimele două state membre ale Consiliului Europei care nu au aderat încă la acest protocol – Armenia și Azerbaidjan – să facă acest lucru fără întârziere.

Scăderea constantă la nivel mondial a numărului de state care aplică încă pedeapsa cu moartea confirmă tendința globală de a abandona această pedeapsă crudă, inumană și ineficace. O minoritate de 18 state, reprezentând 9 % din numărul total de state membre ale ONU, a efectuat încă execuții în 2021. Facem apel la aceste state să introducă un moratoriu privind pedeapsa cu moartea ca prim pas către abolire.

UE și Consiliul Europei condamnă cu fermitate condamnările la moarte pronunțate recent în orașul ucrainean ocupat Donețk. Subliniem faptul că aceste sentințe au fost incompatibile atât cu legislația europeană privind drepturile omului, cât și cu dreptul internațional, inclusiv cu Convențiile de la Geneva, și salutăm eliberarea persoanelor condamnate. În egală măsură, deplângem modificarea motivată politic a Codului penal din Belarus – extinderea pedepsei capitale la „tentative de acte teroriste”, cu scopul final de a viza disidenții politici – și îndemnăm autoritățile să revină asupra acestei decizii. De asemenea, facem apel la Singapore, Iran, Arabia Saudită și alte țări care au crescut recent numărul execuțiilor să se alăture tendinței mondiale și să renunțe la utilizarea acestei pedepse inumane.

UE și Consiliul Europei salută Kazahstanul pentru ratificarea celui de al doilea protocol opțional la Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, care vizează abolirea pedepsei cu moartea în întreaga lume. De asemenea, felicităm Papua-Noua Guinee, Republica Centrafricană și Guineea Ecuatorială pentru abolirea pedepsei cu moartea în acest an.

Tratamentul inuman și degradant este inerent pedepsei cu moartea. Condamnarea la moarte contribuie la declinul fizic și psihologic pe termen lung al sănătății unei persoane. Angoasa anticipării executării și metodele de executare brutale utilizate sunt contrare articolului 3 din CEDO, așa cum s-a recunoscut în hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului.

În cele din urmă, UE și Consiliul Europei încurajează toate statele să se alăture Alianței mondiale pentru un comerț fără tortură, care a fost lansată în 2017 și din care în prezent fac parte 62 de state care s-au angajat să restricționeze comerțul cu bunuri utilizate pentru tortură și pentru pedeapsa capitală.

Pedeapsa cu moartea este contrară demnității umane. Ea nu are un efect de descurajare a infracțiunilor. Niciun sistem juridic nu este ferit de erori judiciare care pot duce la pierderea unor vieți nevinovate. Vom continua să pledăm această cauză până când pedeapsa cu moartea nu va mai fi apli

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here