Acasă Politic Ziua Iei este un simbol incontestabil al patrimoniului cultural românesc

Ziua Iei este un simbol incontestabil al patrimoniului cultural românesc

DISTRIBUIȚI

Pe 24 iunie 2024 se împlinesc doi ani de când Parlamentul României, la inițiativa membrilor Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, a adoptat proiectul de lege privind instituirea Zilei Naționale a Iei, reafirmând importanța acestui element național și cultural de neprețuit.

Recunoscută și protejată în cadrul Patrimoniului Imaterial UNESCO, cămașa cu altiță, este un element unic în coroana meșteșugurilor tradiționale românești. Prin includerea în prestigiosul registru internațional, cămașa cu altiță a devenit nu doar o emblemă a rafinamentului artistic, ci și un veritabil ambasador al diversității culturale și al bogăției patrimoniului nostru național.

„Împreună, să celebrăm și să protejăm această parte inestimabilă a culturii noastre naționale, astfel încât să rămână o sursă de inspirație și mândrie pentru generațiile viitoare”, susține președintele Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, deputat Ana-Maria Cătăuță.

“Totodată, fac un apel la păstrarea acestei tradiții vii și nealterate și la purtarea iei cu mândrie, pentru a continua să ducem mai departe povestea și identitatea neamului nostru. Această sărbătoare nu trebuie să se rezume la o singură zi pe an; ia este o amprentă permanentă în sufletele noastre și o celebrare a valorilor care ne definesc ca popor. Ia, cu simbolurile ei cusute cu pasiune și migală, este o comoară vie care curge prin venele noastre, împletindu-se cu ADN-ul nostru românesc. Fiecare cusătură poartă în sine o poveste, fiecare fir de ață ne conectează cu istoria noastră ancestrală”, a declarat deputatul Ana-Maria Cătăuță.

24 iunie, este ziua în care celebrăm Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, o figură centrală a creștinismului. Totodată, în această zi marcăm Sânzienele, o sărbătoare ce își are rădăcinile în vremurile de demult ale dacilor. Strâns legată de Sânziene este și inegalabila cămașă cu altiță, care a traversat secolele și continuă să fie purtată și admirată astăzi. Acum mai bine de 11 ani, datorită eforturilor pline de pasiune ale comunității „La blouse roumaine”, 24 iunie a fost desemnată Ziua Universală a Iei.

 

1 COMENTARIU

  1. […] Pe 24 iunie 2024 se împlinesc doi ani de când Parlamentul României, la inițiativa membrilor Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, a adoptat proiectul de lege privind instituirea Zilei Naționale a Iei, reafirmând importanța acestui element național și cultural de neprețuit. Recunoscută și protejată în cadrul Patrimoniului Imaterial UNESCO, […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here