Ziua Limbii Române va fi marcată de Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în comunitățile istorice din jurul României. În perioada 27 august – 6 septembrie 2017, în Serbia, Bulgaria şi Ucraina vor avea loc evenimente culturale menite să promoveze limba română și identitatea românească.
La 27 august 2017, la Biserica Sf. Arhangheli și Sf. Constantin Brâncoveanu din Bor, Serbia va avea loc un eveniment cu tradiție organizat în parteneriat cu asociaţii reprezentative ale românilor din Timoc. Programul va debuta cu un recital de poezii și cântece susținut de copiii etnicilor români din zonă și de cântece bisericești interpretate de corul „Ioan Valahul” format din preoții români care slujesc în Timoc și va continua cu reprezentații de muzică şi dansuri populare româneşti ale unor ansambluri locale, solişti populari români/vlahi din Timoc (NE Serbiei), respectiv din satele cu populaţie majoritar românească.
La 31 august 2017, la sediul Bibliotecii Naționale din Bor va avea loc, începând cu ora 18.00, conferința-dezbatere “Sinonimia vlah/român – provocări și realități. Graiuri vorbite de românii/vlahii din Timoc”. La eveniment vor participa reprezentanți ai asociațiilor românilor/vlahilor din Timoc, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române în Timoc, lectori invitați etc. În cadrul conferinţei va susţine o prelegere şi domnul dr. Slavoliub Gațovici, autor al seriei de Lucrări selectate privind Istoria Românilor/Vlahilor din Serbia de Răsărit în cinci cărți, despre volumele „Oiconimia neslavă a zonei Vidin în secolele XV-XVI”, „De la români și limba latină până la românii timoceni și limba română”, „Vlahii în documentele istorice a arhivei din Zaiecear” și „Unde dispărură românii ai lui Tihomir Djordjevic”? și „De la sârbi românizați până la limba vlahă”. În foaierul bibliotecii va avea loc și o expoziție de costume populare vechi din mai multe zone ale Timocului, dar și de hărți şi fotografii despre comunitatea românilor/vlahilor din Timoc, care pun în valoare identitatea comună a costumelor populare de pe cele două maluri ale Dunării.
Ziua Limbii Române va fi sărbătorită şi de românii din Bulgaria. Evenimentul, care va avea loc în Pocraina, regiunea Vidin, va debuta un recital de poezie și cântece românești susținut de copiii și tinerii care au participat la cursurile limbă, cultură și civilizație românească organizate de Asociația “AVE” şi va continua cu o reprezentație de muzică și dansuri populare românești susținută de ansamblurile populare de copii din Vidin şi un recital al cunoscutului interpret Ion Crețeanu și al grupului de copii din “Poienițele” din Poiana Mare (jud. Dolj). Manifestarea va avea loc pe data de 27 august, în Casa de Cultură a Tineretului din Vidin, începând cu ora 18.00.
Şi românii din Cernăuți (Ucraina) sărbătoresc Ziua Limbii Române. La Centrul Cultural Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți va avea loc în data de 6 septembrie 2017, începând cu ora 10.00, conferința “Cultură, spiritualitate și identitate româneasă” care se va axa pe teme ce țin de păstrarea limbii și identității românești în comunitățile istorice, statutul, rolul și funcțiile limbii române în Ucraina, legislație și practici, rolul și vocația tinerilor în promovarea culturii în societate, credință, în condiții de deznaționalizare și asimilare, etc. Lectori principali invitați: Pr. Conf. Dr. Constantin Necula, Vlad Cubreacov, fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din partea Repulicii Moldova, expert în problematica minorităților românești din spațiul ex-sovietic. Vor lua cuvântul, printre alții, Vasile Tărâțeanu, și lideri ai asociațiilor românești reprezentative din Bucovina de Nord.
Evenimentele sunt organizate în parteneriat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Protopopiatul Daciei Ripensis din Timoc (Serbia), Asociația pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia “Ariadnae Filum”, Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria “AVE” şi Centrul Cultural Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți.
În Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013 a fost publicată Legea nr. 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Române, prin care este prevăzută celebrarea acestei sărbători pe data de 31 august a fiecărui an. Potrivit actului normativ, Ziua Limbii Române poate fi marcată de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific. Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.