Grupul de Lucru pe Probleme de Proprietate Intelectuala (GLDPI), cu sprijinul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) și InfoCons, și cu suportul Partenerilor, organizează sărbătorirea Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale – aztăzi la Sala Pașilor Pierduți din cadrul Palatului de Justiție București.
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, având motto-ul propus de OMPI pentru anul 2025 „Muzica și proprietatea intelectuală: Simte ritmul proprietății intelectuale” evidențiază modul în care creativitatea și inovația, susținute de drepturi de proprietate intelectuală, mențin o scenă muzicală înfloritoare, care aduce beneficii tuturor, pretutindeni. Ziua mondială a proprietatii intelectuale de anul acesta ne invită să explorăm modul în care drepturile de proprietate intelectuală și politicile de inovare le dau puterea creatorilor, inovatorilor și antreprenorilor să aducă idei noi industriei muzicale, salvând munca compozitorilor, interpreților și a tuturor celor care modelează muzica care ne mișcă.
Evenimentul patronat la nivel internațional de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI – WIPO), va încununa seria de acțiuni și activități desfășurate la nivel național dedicate temei „Fii Original! Stop Contrafacerii și Pirateriei!”.
Având o puternică însemnătate pentru Proprietatea Intelectuală, ziua de 12 Mai 2025 care sarbatoreste Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale , se va încheia prin desfășurarea unor momente artistice sustinute de tineri muzicieni cat si oferirea de premii și mențiuni speciale in domeniul muzical.
InfoCons vine în sprijinul cetățenilor, în calitatea lor de consumatori, prin Pasaportul de Proprietate Intelectuala – Aplicația Gratuită InfoCons – Secțiunea Alerte pentru produse nealimentare. Astfel, consumatorii pot verifica în timp real produsele care fac obiectul Alertelor Rapide emise la nivelul Uniunii Europene, pentru a afla dacă produsul vizat este contrafăcut si cu incidenta de neconformitate. Cetățenii, în calitatea lor de consumatori, pot afla informații cu privire la: denumirea produsului, țara vizată , gradul de risc , orginea produsului, data la care intră alerta în vigoare , imaginea cu produsul ce face obiectul alertei.